Došla jim trpělivost! Pavlásek, Suchánek, Hrušínský, Geislerová a další bojují proti Babišovi!

Michal Suchánek v tv pořadu Partička

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. března 2018 15:27

Zhruba před třemi týdny byla spuštěna internetová petice nazvaná Milion chvilek, která žádá, aby se premiér Andrej Babiš vzdal funkce. Cílem je ze za 100 dní nasbírat milion podpisů. Výzvu podpořila celá řada známých osobností.

Organizátoři kampaně Milion chvilek pro demokracii chtějí za 100 dní získat rovný milion podpisů pod následující  prohlášení: „My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!“

Cíl organizátorů není nereálný. Kampaň byla spuštěna v neděli 25. 2. na 70. výročí komunistického puče a okamžitě se setkala s obrovskou odezvou. V pondělí 19. 3. petice měla už více než 219 tisíc lidí. Do konce přitom zbývá ještě 79 dní.

„Jsme z toho opravdu zaskočeni. Ještě před tím, než jsme stihli vylepit jediný plakát, dostat se do médií či sehnat peníze na větší propagaci, jsme získali neuvěřitelný počet podpisů, jehož růst navíc stále neklesá. Je vidět, že lidé jsou opravdu velice nespokojeni se současnou situací. Denně nám chodí stovky děkovných e-mailů i příběhy důchodců, kteří neúnavně obcházejí vesnice a získávají podpisy lidí, které bychom nedokázali oslovit po internetu“ uvádí k tomu Mikuláš Minář, předseda spolku Milion Chvilek a organizátor kampaně.

Vedle obrovského množství občanů podepsala výzvu již celá řada známých osobností. Mezi nimi například herci Anna Geislerová, Jan Hrušínský, Jiří Suchý, Miroslav Táborský, Michal Suchánek, Jana Paulová, Bára Štěpánová, Tomáš Hanák, Aleš Háma, Svatopluk Skopal, režiséři Jan Hřebejk, David Ondříček, Jan Svěrák, Jiří Mádl, dokumentaristé Břetislav Rychlík a Olga Sommerová, hudebníci David Koller, Jaroslav Hutka, Václav Koubek, Heidi Janků, Jiří Macháček, Lukáš Pavlásek, Matěj Ruppert, Ivan Hlas a další významné osobnosti, např. Marek Hilšer, biskup Václav Malý, výtvarník Milan Knižák, astrofyzik Jiří Grygar, Miss World Tatiana Gregor Brzobohatá či sportovci Vavřinec Hradílek, Zuzana Hejnová či Michal Šlesinger.

„Naše petice samozřejmě nemá žádnou právní vynutitelnost, a tak je to dobře. Odvolávat prostřednictvím petic politiky, kteří byli zvoleni v demokratických volbách, by podle nás k ničemu dobrému nevedlo. Výsledek demokratických voleb rozhodl o tom, že premiér by měl vzejít z hnutí ANO. To respektujeme. Není však žádný důvod pro to, aby to musel být právě trestně stíhaný člověk s minulostí agenta StB. To považujeme za nepřijatelné a za výsměch všem obětem komunistického režimu. Nám jde o jinou věc. Chceme na Andreje Babiše vytvořit velký občanský tlak. Naše petice je proklamací názoru obrovského množství lidí, pro které je současná politická situace nepřijatelná,“ uvádí jménem organizátorů Mikuláš Minář.

Vysvětluje, že jde o silný signál k Andreji Babišovi, politické reprezentaci i veřejnosti, že premiér nemá bianco šek, aby si mohl dělat cokoliv se mu zachce. „Konkrétně nám vadí několik věcí. První z nich je Babišovo trestní stíhání, druhou jeho komunistická minulost, třetí jeho snaha o vládu jedné strany opřenou v hlasováních o stranu, jež se dosud neodstřihla od své totalitní minulosti a smýšlení či o stranu, jejíž představitelé otevřeně zpochybňují romský holokaust. Když k tomu přidáme fakt, že vláda bez důvěry dělá významné zásahy do státní správy a že Andrej Babiš neustále odmítá čelit kritice vymlouváním se na kampaň, je to podle nás více než dost důvodů, proč je třeba říct Babišovi DOST. Ať už Babiš funkci složí či nikoli, náš hlas ho bude provázet na každém kroku jako stín. A ten stín bude stále větší a větš,“ dodává Minář.

Dalším důvodem pro Babišovo odstoupení je podle organizátorů zejména propastný rozdíl mezi jeho sliby voličům a realitou. Organizátoři nejprve 17. 11. 2017 přišli s výzvou Chvilka pro Andreje, v níž apelovali na Babiše, aby plnil své sliby občanům, zejména slib, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR. „Chtěli jsme dát vítězi říjnových voleb šanci ukázat, zda své sliby myslí vážně a zda by mohl být přijatelným premiérem“.

Po 100 dnech od vydání této Výzvy se však podle organizátorů ukázalo, že „Babiš ani nemá zájem o veřejný dialog, ani své sliby o rozvíjení demokracie nemyslel vážně. Svou šanci ukázat se jako prodemokratický premiér promrhal“. Autoři Výzvy proto dospěli k názoru, že po Chvilce pro Andreje přišel čas na Chvilku pro rezignaci.

Témata: Andrej Babiš Michal Suchánek Lukáš Pavlásek jan hrušínský ml. Aňa Geislerová