Lábus, Trojan, Kubařová, Svěrák, Janžurová a další celebrity poslali lékařům tohle video!

Desítky osobností české kultury posílají v klipu pozdrav lékařům

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. února 2021 18:32 | Aktualizováno: 17. února 2021 22:04

Herec a muzikant, člen Činohry Národního divadla (ND) Igor Orozovič se vrátil ke své písni Hippokratova armáda a nazpíval ji s kolegou Vladimírem Javorským. K písni, která je poděkováním lékařům a zdravotním sestrám za jejich nasazení v boji proti koronaviru, vznikl klip s desítkami osobností české kultury.

Orozovič spojil síly s hudebním skladatelem a producentem Davidem Hlaváčem, který stojí například za alby herečky a zpěvačky Barbory Polákové. Hlaváč do nahrávacího studia přizval hráče na bicí Bady Zbořila, Martina Lehkého s basovou kytarou a Michala Zpěváka s dechovými nástroji.

"Původně jsem chtěl píseň natočit s více zpěváky ve stylu We are the world. Ale zjistil jsem, že není až tak jednoduché vybrat, kdo by to měl být. Specifická píseň si žádá specifický projev. A najednou jsem vykřikl: Vladimír Javorský! Můj skvělý kolega z Národního divadla. A bylo to jasné! Ta píseň si ho sama našla. Navíc mužský duet není až tak úplně běžný," uvedl Orozovič k písni, v níž zaznívají sbory v podání hereček ND a divadelní lektorky Zuzany Kráľové.

Videoklip Orozovič konzultoval s přáteli z umělecké branže. "S divadelní režisérkou Terezou Karpianus jsme načrtli obraz neznámého člověka, který cestou do práce potkává na ulici slavné osobnosti v nejrozličnějších povoláních. A až na konci se ukáže, že největší osobností je právě ten 'neznámý', protože je lékař," řekl.

V klipu se postupně objevuje bezmála čtyřicítka osobností spojených s českou kulturou. Herci, muzikanti, režiséři, scenáristé, ale také choreograf, ředitelka divadla či kouzelník. Všichni své role ztvárnili bez nároku na honorář s cílem podpořit charitativní myšlenku. Diváci tak mohou v pošťačce poznat Ivu Janžurovou, v poslíčkovi s pizzou Jiřího Lábuse, v cestujícím mířícím na sever Zdeňka Svěráka, v dívce s květinou Veroniku Khek Kubařovou a mezi cestujícími hromadné dopravy Ivana Trojana, Annu Fialovou, Magdalénu Borovou nebo kouzelníka Ondřeje Pšeničku. Roli metařů ztvárnili herci Dejvického divadla Hynek Čermák a Václav Neužil, vrátného Thomayerovy nemocnice Petr Čtvrtníček.

Témata: Jiří Lábus Iva Janžurová Svěrák Zdeněk (herec režisér) Ivan Trojan lékaři