Tereza Kostková už se na to nemohla dívat: Zastala se lidí z uzavřeného Chebu!

Tereza Kostková

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. února 2021 11:05 | Aktualizováno: 19. února 2021 22:03

Moderátorka a členka slavné herecké rodiny Tereza Kostková dala jasně najevo, co si myslí o současné situaci v uzavřeném Chebu, kde sama několik let žila. Nelze to nesledovat a nevyjádřit se, tvrdí herečka.

Už několik dní platí omezení pohybu v okresech Cheb a Sokolov v Karlovarském kraji a také v okrese Trutnov v Královéhradeckem kraji. Jde o okresy, kde se covid-19 šíří nejrychleji z celého Česka. Od pátku tak lidé, kteří tam bydlí, nemohou až na výjimky okres opouštět, jiní do nich naopak nemohou přijíždět.

Mluví se také o tom, že tamní nemocnice mají plné kapacity. I proto vznikla na Chebsku výzva ministru zdravotnictví Janu Blatnému, aby otevřel hranice sanitkám, aby část nemocných mohla být převezena do nemocnic. Stojí za ní někteří tamní zdravotníci.

Tu podpořila i herečka a moderátorka Tereza Kostková, která v Chebu nějakou dobu žila. „Tak teď něco z veřejného života. V Chebu jsem žila 2 roky a to ty velmi důležité, začínající, a poprvé jsem tam profesionálně mimoškolně moderovala právě výročí chebské nemocnice a chodili jsme zpívat nemocným o Vánocích koledy.. Nelze nesledovat a nevyjádřit se tedy...“ posteskla si na facebooku.

„Bez ohledu na období, zřízení, náladu, na to, zda je ´noc či den´, nesmí být ve vyspělé společnosti debat o tom, že se člověku zraněnému, nemocnému nebo jinak vyžadujícímu pomoc lékaře dostane ošetření na nejbližším možném místě. Neexistuje důvod, který by mohl rozhodnout jinak,“ uvedla pro Zprávy z Chebu herečka.

I proto by v takových případech podle Kostkové neměly státní hranice hrát žádnou roli. „Potřebuje-li někdo pomoc, pak nejblíž, kde to jde. Hranice, stejně jako tlustá čára, není zeď. Aspoň v to stále doufám. Není hanba pomocnou ruku stisknout. Právě od toho nejsme na Zemi sami,“ dodala.

Ministr zdravotnictví se nicméně už na začátku února nechal slyšet, že převozy do sousedního Německa zatím nejsou nutné, šlo by podle něj jen o několik málo pacientů. Přislíbil ovšem chebské nemocnici, která je výrazně přetížená, zajištění tří dalších lékařů na interní oddělení i posílení převozů pacientů do jiných českých nemocnic.

Témata: Tereza Kostková cheb Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)