Ladislav Štaidl (†75): Po smrti na něj vytáhli špínu?!

Ladislav Štaidl

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. února 2021 10:30 | Aktualizováno: 8. února 2021 22:04

Ladislav Štaidl zažil nejslavnější časy v šoubyznysu po boku Karla Gotta v dobách minulého režimu, který měl svůj nechvalně známý aparát v čele s StB. Jak se s ní zapletl slavný hudebník?

O mrtvých jen dobře. Ve smyslu této věty o Ladislavu Štaidlovi (†75) po jeho smrti na komplikace spojené s nákazou koronavirem referovala tuzemská média. Na Slovensku ale připomněli i ty kapitoly života, které by si za rámeček nedal nikdo.

Konkrétně se o to postaral server cas.sk, který uvedl, že skladatel a kapelník měl mít na začátku 80. let složku u StB pod krycím jménem Mistr. Objevily se prý informace, že donášel na svého nejbližšího spolupracovníka, zpěváka Karla Gotta (†80).

Vše vyšlo najevo v roce 2008 díky pátrání deníku MF Dnes, podle jehož zjištění byl Štaidl veden jako důvěrník mezi lety 1982 a 1983. Stalo se tak ale bez jeho vědomí, ve svazku navíc nebyly dokumenty svědčící o tom, že by na kohokoliv donášel.

„Dozvídám se to až od vás. Moje svědomí není zatížené podáváním informací na kohokoliv,“ cituje zmíněný portál, co tehdy Štaidl řekl novinářům. Trval na tom i v dalších rozhovorech s médii.

Témata: Ladislav Štaidl