Miroslav Donutil slaví 70: I vinou lékařky mu šlo o život!

Miroslav Donutil 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. února 2021 11:21

Právě dnes slaví slavný herec Miroslav Donutil kulaté 70. narozeniny, kterých se přitom nemusel dožít. Před lety totiž prožil velké drama kvůli špatné léčbě nemoci. Kdyby nezměnil ošetřující lékařku, mohlo to s ním špatně dopadnout.

Tak úplně se neví, že Miroslav Donutil se v pouhých 18 letech dozvěděl, že trpí epilepsií. „Tehdy mě to brzdilo, ale v tom, že po představení jsem nešel s kamarády do hospody a nemohl jsem se opít. Já to dodržoval, když mi řekli, že to nesmím dělat, abych se uzdravil,“ uvedl v rozhovoru pro pořad Prostor X.

Drama přišlo po příchodu do Prahy, kde byl herec v angažmá v Národním divadle. Nová lékařka mu nastavila špatnou léčbu, aniž by ho řádně vyšetřila. „Předepsala mně to, co mě předepsala. Něco, co mě tenkrát mohlo zahubit, aniž bych to věděl,“ svěřil se.

Díky kolegovi Josefu Vinklářovi se naštěstí dostal k jiné lékařce. Když k ní přišel, vyjmenovala mu řadu vyšetření s dotazem, zdali jimi prošel. „Já říkám: Ne, to neznám,“ zavzpomínal Donutil, přičemž doktorka nechápala, jak mohl dostat tyto léky. „Já nevím, to se zeptejte té paní lékařky,“ odpověděl jí.

„Vzala si mě do péče a totálně mě uzdravila, což je teda úžasný, co se jí povedlo. Ten pan profesor mně řekl: Kdybyste přišel za tři týdny, tak byl asi špatný konec,“ přiznal Donutil s tím, že o epilepsii již sedmnáct let prakticky neví.  

Témata: Miroslav Donutil