Jiří Menzel (†82) se toho nedožil: Jeden ze slavných filmů má velké výročí!

Češi se loučili s Jiřím Menzelem 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. února 2021 21:40

Jiří Menzel se kulatého výročí jednoho ze svých nejvydařenějších a divácky nejoblíbenějších filmů už nedožil, protože před pár měsíci odešel. Smutný je navíc i fakt, že jsou v současnosti uzavřená kina.

V pátek to bude pět měsíců, co nás opustil slavný filmař Jiří Menzel (†82). Ten se tak nedožil velkého a kulatého výročí jednoho ze svých nejslavnějších filmů, který vzešel z jeho úspěšné spolupráce se spisovatelem Bohumilem Hrabalem.

Na výročí v pondělí ráno upozornila na twitterovém profilu Národní knihovna. „Právě před 40 lety měl premiéru film Jiřího Menzela Postřižiny, natočený na motivy stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala,“ uvedla.

Právě před 40 lety měl premiéru film Jiřího Menzela Postřižiny, natočený na motivy stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala. Ústředním tématem je osud pivovarského správce, jehož správní rada potvrdí ve funkci, až když osvědčí, že dokáže řídit domácnost jako pivovar. #výročí pic.twitter.com/C7o7VSLOft

— Národní knihovna ČR (@narodniknihovna) February 1, 2021

„Ústředním tématem je osud pivovarského správce, jehož správní rada potvrdí ve funkci, až když osvědčí, že dokáže řídit domácnost jako pivovar,“ připomněli knihovníci zápletku populárního snímku.

Postřižiny se dodnes reprízují v televizi, což svědčí o mimořádném úspěchu filmu. Stále je navíc naživu řada herců, kteří se tehdy objevili před kamerami, např. Jiří Schmitzer nebo Jaromír Hanzlík.

Témata: Jiří Menzel