Jiří Menzel (†82): Jeho slavné Postřižiny slaví 40 let. Co o nich řekl Miloš Forman?

Jiří Menzel 8

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. ledna 2021 15:24

Poetická komedie Postřižiny, která měla premiéru 1. února 1981, patří k nejslavnějším filmům loni zesnulého režiséra Jiřího Menzla. Natočil ji převážně v dalešickém pivovaru podle knihy Bohumila Hrabala.

Filmovým divákům se do paměti zapsala zejména půvabná paní správcová v podání Magdy Vášáryové nebo hovorný a hlučný strýc Pepin, kterého hrál Jaromír Hanzlík.

Jeho výroky "Nudíte se? Kupte si medvídka mývala!" nebo "Ten Francin je chabrus na nervy, měl by si podle spisků páně Batisty omévat přirození vlažnó vodó," vstoupily i do běžné mluvy.

Památná je také scéna, ve které postavy představované Vášáryovou a Hanzlíkem vylezly na pivovarský komín. Kromě nich se ve filmu představila řada slavných herců včetně Rudolfa Hrušínského nebo Petra Čepka. Za kamerou stál Jaromír Šofr, výtvarné řešení pak navrhl legendární architekt Zbyněk Hloch.

Postřižiny, dodnes často reprízované v televizi, slavily už ve své době úspěch v kinech, kam na ně přišlo na 2,7 milionu diváků. Mezi lidi, kteří předpověděli jejich popularitu, patřil i Miloš Forman.

"Řekl, že ten film bude jako víno. Že bude zrát a že bude pořád lepší," vzpomínal po letech Jiří Menzel. Film, vyznamenaný zvláštní cenou na festivalu v Benátkách, dnes patří do zlatého fondu české kinematografie, od roku 2018 si ho diváci mohou vychutnat s pečlivě restaurovaným obrazem.

Témata: Jiří Menzel Miloš Forman