Hudební svět oplakává Štaidla. "Je mi to strašně líto," zní od jeho kolegů

Ladislav Štaidl

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. ledna 2021 11:19 | Aktualizováno: 31. ledna 2021 21:59

Ve věku 75 let zemřel hudební skladatel, textař a podnikatel Ladislav Štaidl. Jak na něj vzpomínají ostatní hvězdy z hudební branže?

Zpěvačka Helena Vondáčková vzpomíná na Štaidla nejenom jako na autora řady jejích písniček. "Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku," uvedl Vondráčková v reakci na informaci o skladatelově úmrtí.

"Tak tohle je mi moc líto. Láďa Štaidl totiž, nejspíš netušíc, ovlivnil směřování podstatné části mého života. A také životů všech Šlapeťáků. V roce 1992 jsem marně obcházel hudební vydavatelství, a nabízel jim natočení a vydání prvního celého CD skupiny Šlapeto. Nakonec jsem se rozhodl, že natočení snímků budu financovat sám. A tak jsem se jednoho dne ocitl před Láďou Štaidlem a sdělil mu, že bychom si rádi půjčili jeho studio, a že na natočení CD mám rovných 30.000,- Kč. (Šlo o veškeré moje veškeré tehdejší úspory) Pamatuji si dodnes, jak se Láďa snažil zachovat kamennou tvář, ale cukaly mu koutky úst. Studio nám půjčil a my natočili CD "Ručičky nebojte se... ". Dodnes se CD a MC Ručiček prodalo mnoho desítek tisíc kusů a naše životy nabraly nový směr. Později se mi Láďa přiznal, že jsem mu svou drzostí, přesvědčením a odhodláním připomněl jeho mládí. Láďo díky!," uvedl hudebník Radan Dolejš.

"Některé zprávy se přijímají velmi těžce. Upřímnou soustrast především rodině a Vám, Láďo... však Vy víte," napsala na sociální síti zpěvačka Jitka Zelenková.

"Mrzí mne to, Láďo… Tak už jste tam nahoře celá parta, Jiří&Karel&Karel&Ty Vždy, když jsi mne potkal, vzal jsi mne okolo ramen a řekl: Rád Tě vidím, ‚messire Škorpík‘... Už se nedozvím proč. Upřímnou soustrast rodině a všem blízkým. Je doba odchodů na věčnost. Děkuji za rady a ponaučení, které jsi mi do života dál. Pozdravuj mé blízké a milované a... na potkanou," vzpomíná skladatel a zpěvák Jiří Škorpík.

"Nedělní ráno mě zasáhlo smutnou zprávou, odešel do hudebního nebe Láďa Štaidl. Zapaluji ti svíčku na cestu, odkud není návratu. Nic z toho dobrého a krásného cos učinil, se neztratí. Všechno zůstane," napsal na sociální síti Láďa Kerndl.

Jeho dlouholetý spoluhráč v Orchestru Ladislava Štaidla Felix Slováček řekl ČTK, že Štaidl spolu s Karlem Gottem nastartoval jeho životní kariéru. "Je mi to strašně líto, byl to jeden z nejlepších lidí v mém životě," dodal Slováček.

Štaidl byl autorem přibližně 200 písní a hudby k mnoha seriálům a filmům. V říjnu 2015 mu prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. Vedle Gotta zpívali Štaidlovy hity Helena Vondráčková, Jiří Korn nebo Dalibor Janda. Od roku 1987 spolupracoval s Ivetou Bartošovou, se kterou později 13 let žil a má s ní syna Artura.

Témata: Ladislav Štaidl