Dalibor Janda a Ladislav Štaidl: Jak se zpěvákem hudebník Karla Gotta spolupracoval?

Janda, Dalibor 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. ledna 2021 10:28

Dalibor Janda a hudebník Ladislav Štaidl k sobě měli blízko. Jak už stars24.cz upozornil, osudy obou byli velmi sledované kvůli koronaviru, ačkoliv blíže než k Jandovi měl Štaidl třeba ke Karlu Gottovi.

Štaidl zažil největší úspěchy v 70. a 80. letech, kdy stál v čele Orchestru Ladislava Štaidla a úzce spolupracoval s Karlem Gottem. Jako skladatel je autorem několika velkých hitů z Gottova repertoáru, Gotta doprovázel i při jeho pobytu v Las Vegas v roce 1967.

Celkem má Ladislav Štaidl na kontě na dvě stovky písní, vesměs pro tehdejší hvězdy české popmusic. Texty mu často dodával bratr Jiří, který však zahynul při automobilové nehodě v roce 1973. Štaidl také napsal hudbu k asi 80 televizním a celovečerním filmům a k několika seriálům (Romance za korunu, Hvězda padá vzhůru, Zkoušky z dospělosti).

Vedle Gotta zpívali jeho hity například Helena Vondráčková, Jiří Korn a Dalibor Janda. K nejznámějším patří Kávu si osladím, Odnauč se říkat ne, Dám dělovou ránu, Jsou dny kdy svítá o něco dřív, Mží ti do vlasů.

Do světa populární hudby se Štaidl prosadil v první polovině 60. let spolu se svým o dva roky starším bratrem Jiřím. Po maturitě hrál Štaidl, kterého jako řadu jiných uchvátili Beatles, v kapele Mikiho Volka.

Témata: Dalibor Janda Ladislav Štaidl Karel Gott