Tohle se nikdy nemělo dostat ven! Tomáš Hanák prozradil, co mu udělal Miloš Zeman!

Tomáš Hanák

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. března 2018 13:51

Známý herec Tomáš Hanák přiznal, že během první přímé prezidentské volby v roce 2013 dostal honorovanou nabídku od Miloše Zemana, resp. od jeho týmu, aby byl v závěrečné televizní debatě v táboře sympatizantů. Kritizoval také Čechy k tomu, jak se staví k Evropské unii.

Hanák přiznal, že mu vadí postoj Čechů, kteří „nechtějí plni ideálů jít vstříc možnostem a být součástí Evropské unie a mít přes sebou smělé cíle a výzvy a zařadit se do skvělého projektu".

„Mám pocit, že jsme staženi v tom našem kotlíku a chceme mít své jisté. Byl bych strašně rád, kdyby někdo řekl: Hej všichni, pojďte to zkusit, možná to nedopadne úplně nejlíp, ale co v tom životě dělat, než maličko riskovat a jít za nějakou myšlenkou, kterou smysl má,“ přiznal v pořadu Osobnost Plus Českého rozhlasu známý herec.

Sice se mu prý nelíbí řada regulací, ale podle něj jde v některých případech třeba o chybný překlad směrnic. „A my si k tomu něco přidáme, občas jsme papežštější než papež,“ uvedl s tím, že ze zahraničí má úplně jiné zkušenosti.

„My vykládáme všechno hůř a hlavně pořád svádíme negativní věci na Brusel. A chybí mi tu někdo, kdo by řekl, že místy je to sice opruz, ale že pak je tady taky spousta pozitivních věcí,“ upozornil.

Přijde mu prý absurdní a zábavné, když někdo, kdo proklíná Brusel a je zastáncem czexitu, ale pokud je napaden, řekne, že to požene až k Evropskému soudu. „Najednou je mu ten Evropský soud jako nejvyšší instance spravedlnosti dobrý,“ vysvětloval.

Hanákovi prý mezi politiky chybí osobnost, která by byla dostatečně silná. „Všichni, kdo důvěřujete našemu prezidentovi, odpusťte, ale já mám tu smůlu, že jsem při první volbě prezidenta prožil osobní zkušenost, že mi zavolali ze štábu a nabídli mi místo v táboře sympatizantů při televizní debatě,“ vzpomínal Hanák.

„V SMS, kterou jsem nahlásil na policii v Berouně, mi psali, že chápou, že by to pro mě mohlo být kompromitující. Ale že mi nabízejí refundaci zcela dle mých představ. A já nebudu přehánět, ale v té chvíli se mi třásla ruka, protože představa, že nejvyšším reprezentantem země, ve které žiji, a tváří, která bude viset ve všech školách všem dětem na očích, je člověk, který si neváhá kupovat sympatizanty. A to pro člověka, který si odnáší nějaké ideály z minula, kdy je musel potlačovat, bylo strašné,“ popisoval své zděšení Hanák.

Od té doby se podle něj změnil jeho vztah k prezidentovi. „Bedlivě ho sleduju. A musím dodat, že pokud v Základní škole Plynárenská v Teplicích dojde k tomu, k čemu došlo, a já se nedočkám, že by prezident okamžitě přerušil jakékoli jednání a jel rychle uklidnit všechny pedagogy i děti, je to nepřípustné. S takovýmhle člověkem na nejvyšší funkci, s takovou tváří země se smířit nemohu,“ dodal Hanák s odkazem na kauzu rasistických a xenofobních komentářů pod fotografií třídy složené převážně z romských, vietnamských a arabských dětí. Prezident by se měl podle něj – jako romantika – spíše s těmi dětmi vyfotit a dát tu fotku do novin.

Témata: Tomáš Hanák Miloš Zeman Volby 2013