Poslední rozloučení se Svatoplukem Karáskem (†78): Písničkář odešel před měsícem!

Svatopluk Karásek

Autor: stars24.cz, ČTK

23. ledna 2021 17:57

Rodina, desítky přátel a po webu osm stovek lidí se dnes rozloučily během bohoslužby v pražském kostele U Salvátora s písničkářem, evangelickým duchovním a bývalým poslancem Svatoplukem "Sváťou" Karáskem. Vedle dalších zazněly i Karáskovy nejznámější písně Řekni ďáblovi ne či Kázání o svatbě v Káni galilejské.

Na přání zesnulého také Žalm 71 Karla Kryla. Přední představitel českého undergroundu zemřel ve věku 78 let 20. prosince loňského roku.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se s Karáskem mohli k Salvátorovi, kde kázal od roku 1997, přijít dnes rozloučit jen pozvaní hosté. Organizátoři rozloučení na parte slíbili uspořádat po skočení epidemických opatření "Sváťa fest" otevřený pro všechny. Smrt písničkáře, který v posledních letech čelil řadě zdravotních problémů, podle kazatele Dalibora Antalíka zasáhla řadu lidí "docela osobně, protože je osobně nosil ve vlastním srdci".

Kytarista Zdeněk "Londýn" Vokatý zavzpomínal během setkání na dobu, kdy se během správcování na hradě Houska Karásek sblížil s prostředím undergroundu kolem kapely The Plastic People of the Universe a začal skládat první písně.

"Byl oporou a pastýřem pro spousty lidí, díky Sváťo," uvedl. S farářem, který prošel pestrým životem, se pak kostel a kapela Svatopluk loučily slovy Karáskových písní Havaj a Neberte nám starou víru.

Témata: Svatopluk Karásek