Charlie Soukup slaví sedmdesátiny. Vydal jediné album, za komunismu přesto trpěl!

Charlie Soukup

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. ledna 2021 21:55

Karel "Charlie" Soukup patří spolu se Sváťou Karáskem, Jaroslavem Hutkou a Dášou Vokatou k nejvýraznějším písničkářům českého undergroundu. Jeho sarkastické písně svého času nekompromisně reagovaly na politickou a společenskou situaci v zemi. Natočil jediné album Rádio, které mu v roce 1981 vydalo exilové nakladatelství Šafrán ve švédské Uppsale. Od té doby vyšlo v několika reedicích.

"Kulturní kamikadze Charlie Soukup," jak jej nazývali v sedmdesátých a osmdesátých letech, se narodil 22. ledna 1951 v Praze, jeho otec byl konstruktér. Vyučil se nástrojařem, střední školu nedokončil, studoval dva roky konzervatoř. Poté vyučoval hru na kytaru, pracoval jako instruktor v léčebně astmatiků, byl dělníkem na různých místech, vystupoval jako sólový hudebník.

V polovině března 1976 Soukupa zatkli spolu s přáteli z hudebních skupin The Plastic People Of The Universe, DG 307 a dalšími hudebníky, ve vazbě zůstal šest měsíců. V roce 1980 se stal členem kolektivu mluvčích Charty 77, ale krátce na to byl za svoje texty odsouzen na deset měsíců do vězení.

V dubnu 1982 po dlouhodobém psychickém i fyzickém nátlaku ze strany tehdejší Státní bezpečnosti (StB) podal žádost o vystěhování a odjel s rodinou do Francie, usadil se v Alsasku na venkovské usedlosti, kde pořádal koncerty československých emigrantů pod názvem "Setkání u Čárlího".

Soukup byl dvakrát ženatý, s Marií Štefkovou má z prvního manželství tři děti. Již v emigraci se rozvedl a vzal si Alenu Kastlovou, žijící v Austrálii, a odstěhoval se za ní do australského Sydney. Rozvedli se v roce 1992.

Vloni v listopadu získal Soukup cenu Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) za svobodu, demokracii a lidská práva. Nahrávky z různých zdrojů jeho tvorby vyšly pak na výběrovém albu Generace (Globus Music, 2001), jeho texty byly publikovány v knize Radio (Torst, 1998).

Témata: Charlie Soukup