Pohřeb Františka Filipa (†90): Vyprovodili ho do filmařského nebe!

František Filip

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. ledna 2021 13:38

Jednoho z nejslavnějších českých televizních režisérů Františka Filipa dnes vyprovodili do filmařského nebe, kde má bezpochyby své místo. Natočil totiž řadu legendárních seriálů. Filip zemřel o uplynulém víkendu.

František Filip (†90) zemřel v sobotu, podle dostupných informací podlehl zápalu plic zkomplikovanému koronavirovou infekcí. Rodina a nejbližší přátelé se s ním loučili dnes na pražském Vyšehradě.

Zádušní mše proběhla v bazilice svatého Petra a Pavla za přísných opatření proti šíření koronaviru. Podle platných nařízení se smutečního aktu smí zúčastnit maximálně 15 osob. Kromě nejbližších dorazil třeba generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Filip sice začal s natáčením dokumentů, a to během studií na FAMU. Následně ale navázal spolupráci s televizí, pro níž natáčel seriály, kterého proslavily u diváků. Šlo třeba o díla Tři chlapi v chalupě, F. L. Věk, Byl jednou jeden dům, Chalupáři, Dobrá Voda nebo Cirkus Humberto.

Necelé tři roky před smrtí se písecký rodák dočkal také ocenění své práce pro divadlo. V březnu 2018 obdržel Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi.

Témata: František Filip