Zemřela Milena Asmanová (†90): Naposledy hrála v Policii Modrava!

Milena Asmanová (vlevo) v představení Mrazík na ledě.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

4. ledna 2021 13:40 | Aktualizováno: 4. ledna 2021 22:05

V neděli v Praze zemřela herečka Milena Asmanová. Bylo jí 90 let. Televizním divákům je známá postavou Karoliny v seriálu Kamenný řád z roku 1975, naposledy se objevila v menší roli v seriálu Policie Modrava.

Asmanová působila 40 let v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Své herecké zkušenosti také předávala dál, učila na ostravské konzervatoři a založila vlastní herecké studio. ČTK o tom dnes informovala dcera Karolina Rauschertová a mluvčí ostravského divadla Šárka Swiderová.

Herečka se narodila v Brně a herectví vystudovala na pražské DAMU. V ostravském divadle působila v letech 1960 až 2000, kde hrála v řadě nejslavnějších divadelních rolí. Objevila se také ve Švandově divadle v Praze, divadle v Pardubicích a divadle E. F. Buriana.

V televizi si kromě Kamenného řádu zahrála i v dalších inscenacích a seriálech z dílny ostravského studia tehdejší Československé televize, například v seriálu U nás doma nebo ve filmu Kočár pro princeznu.

Asmanová také učila na ostravské konzervatoři a v 90. letech založila vlastní herecké studio Mileny Asmanové. Pod jejím vedením začínal svou hereckou dráhu třeba Milan Kačmarčík, Tereza Bebarová, Zuzana Kajnarová nebo Michal Kavalčík známý jako Ruda z Ostravy.

Témata: Milena Asmanová úmrtí