Pěvecká hvězda Lenka Dusilová: Cesta od Lucie a Čechomoru až k šesti Andělům!

Lenka Dusilová 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. prosince 2020 19:26

Zpěvačka Lenka Dusilová, která 28. prosince oslavila pětačtyřicetiny, patří mezi nejvýraznější tuzemské interpretky. Vystupovala se skupinami Lucie a Čechomor, věnuje se rovněž sólové kariéře. Vydala alba Mezi světy, Eternal Seekers či Baromantika. Její zatím poslední album Řeka z letošního roku je výsledkem přirozeného vývoje a dobrodružné cesty, spojené s její povahou otevřené novým hudebním impulzům.

Autorkou osobně laděných textů na novém albu je většinou Dusilová sama. Jeho název podle zpěvačky metaforicky odráží různorodou dynamiku a vlastnosti systému, který je ovlivňován svým okolím - terénem, počasím a přirozenými i nepřirozenými ději v krajině.

Předešlé album V hodině smrti jí vyšlo v roce 2014. Podle některých médií bylo spíše věnováno náročnějším posluchačům. Velmi kladně přijata kritikou i posluchači byla Dusilové deska Baromantika, vyšlá v prosinci 2011, zpěvačka za ni získala cenu Akademie populární hudby Anděl.

Předchozí album Mezi světy vydala v roce 2005 a díky němu vyhrála v Cenách Anděl v kategoriích zpěvačka a album roku. A titul Eternal Seekers z roku 2008 zase nahrála s Clarinet Factory a Beatou Hlavenkovou.

Celkem šestinásobná držitelka hudební ceny Anděl Dusilová pochází z Karlových Varů a vystupuje už od svých deseti let. V roce 1988 se stala členkou pěveckého souboru Bambini di Praga. Začátkem 90. let byla fontmankou pražské rockové kapely Sluníčko, s Davidem Kollerem, lídrem skupiny Lucie, založila kapelu Pusa. První sólové eponymní album vydala Dusilová v roce 2000. V roce 2014 se jí narodil syn Edward.

Témata: Lenka Dusilová (zpěvačka)