Honza Dědek prozradil: Jaké je tajemství jeho úspěchu?

Honza Dědek

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. prosince 2020 18:05

Zatímco první talkshow 7 pádů Honzy Dědka sledovalo v lednu 2011 v pražském divadle Viola osm desítek návštěvníků, poslední díl stejnojmenného pořadu na Primě vidělo přes 600.000 diváků.

Letošní epizody talkshow, v níž představuje více i méně známé osobnosti, natáčel novinář Honza Dědek v Malostranské besedě. A i přes pandemii covidu-19 byl pro něj tento rok paradoxně v určitém ohledu přínosný. Dědek to řekl v rozhovoru s ČTK.

"Podařilo se mi pozvat hosty, které bych velmi obtížně sháněl, kdyby se mohlo cestovat po světě, sportovat a tak dále. Mohu si stěžovat, ale nebudu, protože rok 2020 alespoň pro mě nebyl ve všem zcela špatný," uvedl Dědek. Jeho pořad si našel své diváky ve velké konkurenci podobných talkshow, kterým dominuje Show Jana Krause! či Karel Šíp s Všechnopárty. "7 pádů Honzy Dědka je show, kde mají hosté prostor. Já jsem novinář, Jan Kraus herec a Karel Šíp primárně moderátor. A tak se ptám novinářsky, chci hosty představit tak, jak je lidé neznají," sdělil Dědek.

Za výhodu považuje specifikum tuzemského mediálního prostředí, kdy novináři mají kontakty na většinu umělců, znají se s nimi osobně a často se při různých příležitostech potkávají. "Když jsem chtěl pozvat držitele šesti Českých lvů Ivana Trojana, stačilo mu zavolat. Jeden novinář ze Spojených států mi říkal, že u nich by něco takového bylo nemyslitelné, že tam se k držitelům Oscarů přes různé manažery nedostane ani na padesát kilometrů," uvedl Dědek.

Letošní rok 7 pádů Honzy Dědka zakončí silvestrovským vydáním, které uvede Prima 31. prosince. Jako hosté v něm vystoupí herec Vladimír Polívka, herečka Eva Holubová, spisovatel a dramatik Patrik Hartl, britský kouzelník James More a zpěvačka Lucie Bílá s partnerem Radkem Filipim.

Po začátcích v divadle Viola se pořad dostal do větších prostor, jakými jsou žižkovský Palác Akropolis a Malostranská beseda. Popularitě Dědkovy talkshow pomohlo její on-line vysílání od listopadu 2011, kdy na youtube umístili natáčení z Malostranské besedy, v němž vystupovali hudebník Jaroslav Uhlíř, pornoherečka Tarra White a tehdy začínající písničkář Tomáš Klus.

Vůbec prvním, koho Dědek uvedl ve svém pořadu, byl herec Vojta Kotek. Spolu s ním v lednu 2011 v divadle Viola vystoupili herec Jiří Štěpnička a tehdejší ředitel Národního divadla Ondřej Černý. "Pozval jsem zástupce divadelní scény, tehdy jsem ještě nevěděl, že jednou z chyb talkshow je mít dramaturgicky jednotné téma. Ukázalo se, že je dobře s takovým pořadem začínat v malém divadle, jinak to dopadne, jako když postavíte začínající hudební kapelu do O2 areny. Nutně udělá spoustu chyb," vzpomínal na začátky Dědek.

Za klíč k úspěchu talkshow považuje správný výběr hostů. "Je to dobrodružství. Existují jistoty, baviči, kteří rozesmějí i parkety. Pak jsou lidé, se kterými se moderátor může přes svoje očekávání spálit, a další jsou ti, kteří příjemně překvapí. Vždycky říkám, že ze čtyř hostů musím mít "dvě věže", a pak dát prostor dvěma méně známým tvářím. Neznámý člověk má obrovskou výhodu, on může jenom překvapit. Vtipnost divák očekává od známých jmen, a nedej bože, aby takový účinkující neměl svůj den," podotkl.

Témata: Honza Dědek