Drsná slova o umělcích: Známá žena popsala, jak to chodí v herecké branži!

Jana Fabiánová 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

17. listopadu 2020 11:37

Říká se sice, že herectví je řehole, mnozí tomu ale nevěří. Lidé jsou totiž přesvědčeni, že herci si většinu dne užívají, večer dvě hodiny pracují a pak mají zase volno. Jenže opak je pravdou. I proto se rozhodla zpěvačka, herečka, textařka a tanečnice Jana Fabiánová (41) popsal takový běžný den v divadle.

Divadla nehrají, koncerty byly zrušeny nebo přesunuty na jiné termíny. Umělci patří k těm, kteří kvůli koronavirové pandemii přišli o většinu práce. A i když si mnozí myslí, že herci a zpěváci mohou velmi dlouho žít ze svých úspor, opak je většinou pravdou. O skutečné situaci v branži promluvila herečka a zpěvačka Jana Fabiánová.

„Pro většinu je rok 2020 nelehký. Mnoho z nás divadelníků si našlo jinou práci a média nás za to často chválí, občas to ale zní jakoby divadelní herectví byla nějaká flákárna,“ posteskla si dcera zpěvačky a herečky Nadi Urbánkové na sociálních sítích.

Rozhodla se proto, že lidem přiblíží, jak vypadá život muzikálového herce, který se na plný úvazek živí divadlem. „Hrajete v cca osmi různých představeních, často v několika městech. Hrajete cca 25 představení měsíčně. Nástup do divadla máte v 18h konec kolem 22h. Během té doby ze sebe musíte vydat všechno, pokud hrajete, zpíváte a tančíte v první linii,“ vysvětluje Fabiánová.

To ale neznamená, že by herci měli během dne volno. „Během dne od 9h do 16h většinou zkoušíte nějakou novou hru tj.: tančíte, zpíváte, učíte se texty, ukládáte si změny ve scénáři, které se často dějí za pochodu. Těchto 8 hodin denně, často i 6 dnů v týdnu takhle dřete 2-3 měsíce, většinou zcela zdarma, jen s vírou, že se po premiéře hra chytne a lidé budou chodit dlouhodobě,“ popisuje herečka, kterou mohli diváci vídat například v Národním Divadle, v Divadle Kalich, Divadle na Vinohradech nebo v Semaforu.

„Během čtvrtka až neděle máte dvojáky, někdy i trojáky, někdy i čtveráky. Ve volných chvílích spíte a nebo se učíte texty.... Divadlo je řehole, je vyčerpávající i energizující zároveň. Člověk pracuje s příběhem, textem, tělem, duší, prostorem a energií. Ale zajímavé je, že pokud hrát nesmí, najednou jakoby žije poloviční život. Je sice odpočatý a nemá modřiny, ale má smutnou duši... Je to divná doba,“ dodává smutně Fabiánová.

Témata: Jana Fabiánová Divadla herci Koronavirus