Jan Hrušínský komentuje volby v USA: Kéž by i u nás vyhrála slušnost nad sprostotou!

Hrušínský, Jan

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

10. listopadu 2020 11:38

Vítězství demokrata Joe Bidena v amerických prezidentských volbách okomentovali nejen čeští politici, ale u známé osobnosti. Herci Jan Hrušínský i jeho kolegyně Eva Holubová oceňují, že mandát neobhájil Donald Trump.

Jan Hrušínský má za to, že demokratický kandidát Joe Biden zvítězil přesvědčivě a férově. „Jaký balzám pro duši - vidět, že to jde. Kéž by i u nás vyhrála slušnost nad sprostotou, nepoctivostí a buranstvím,“ pochvaluje si na sociálních sítích.

Ocenil také to, že některé americké stanice vypnuly projev dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa. V něm republikán přednesl řadu nepodložených obvinění ohledně údajně zmanipulovaných voleb.

„Kéž by i naše demokracie dosáhla kvality, že by televize měly odvahu vypnout mocným lhářům kamery a rozhlas mikrofony, kdykoliv před nimi začnou lhát,“ přeje si herec, který patří k hlasitým kritikům české vlády i prezidenta Miloše Zemana a jeho spolupracovníků.

Na závěr přidal ještě jedno přání. „Kéž by se i k nám znovu vrátila odvaha k pravdě. Ať máme na americké volby jakýkoliv názor, vítězství slušnosti je a vždycky bude přínosem. Pro všechny,“ dodává šéf Divadla Na Jezerce.

Není jediná z českých umělců, kdo ocenil Bidenovo vítězství. „Ameriko, poslala jsi Světu vzkaz a já ho slyším. Konec vlády jednoho muže?!“ raduje se herečka Eva Holubová. I ona už před volbami doufala, že vyhraje demokratický kandidát.

Ocenila i jeho viceprezidentku Kamalu Harrisovou. „Zřejmě velmi schopná a úžasná žena; první viceprezidentka v dějinách USA. Navíc afroameričanka s asijskými kořeny,“ připomíná Eva Holubová na instagramu.

Témata: Jan Hrušínský Eva Holubová Joe Biden USA