Zemřel herec a dabér Vlastimil Bedrna! Vdechl život Homeru Simpsonovi

Vlastimil Bedrna

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. března 2018 12:50

Zemřel herec Vlastimil Bedrna, bylo mu 89 let. O úmrtí umělce informovala dcera Vlastimila Bedrnová.

Bedrna si zahrál desítky epizodních rolí ve filmech i v televizi. Zřejmě nejvíc se však proslavil jako dabér Homera Simpsona v kultovním americkém animovaném seriálu Simpsonovi. Za celoživotní mistrovské působení v dabingu získal v roce 2005 Cenu Františka Filipovského. 

Zahrál si např. ve snímcích Božská Ema, Pozor vizita nebo Svatby pana Voka. V Bočanově pohádkové komedii S Čerty nejsou žerty ztvárnil jednoho z pekelníků. Jeho poslední filmovou postavou byl královský notář v parodii Jaroslava Brabce Krvavý román.

Vlastimil Bedrna se narodil v únoru 1929 v Praze v rodině architekta. Vystudoval gymnázium a poté se přihlásil na DAMU. Po absolutoriu v roce 1952 získal angažmá v Městském divadlem v Mladé Boleslavi. Na tomto oblastním jevišti vystupoval s dvouletým přerušením způsobeným vojenskou prezenční službou až do roku 1956.

Po odchodu do Prahy jednu sezónu vystupoval v Pražském estrádním souboru a od roku 1957 zakotvil v Rokoku, patřil k zakládajícím členům tohoto kabaretního divadla. V Rokoku působil až do jeho zrušení v roce 1973, poté přešel do Divadla Na zábradlí, kde setrval až do roku 1995. 

Bedrnovo první manželství skončilo rozvodem, v roce 1974 si vzal za ženu známou herečku Laďku Kozderkovou, se kterou se seznámil během jejího krátkého angažmá v Rokoku. Jejich vztah vydržel až do tragického úmrtí Kozderkové po těžké nemoci v roce 1986. V roce 1976 se manželům narodila dcera Vlasta.

Bedrnovu úspěšnou hereckou dráhu ukončila v roce 2005 mozková mrtvice, která ochromila levou polovinu těla a upoutala ho na lůžko. Téměř tři roky pobýval v motolské nemocnici a konec života strávil v domově seniorů v pražské Krči.

Témata: Vlastimil Bedrna úmrtí