Jiřina Bohdalová: PRAVDA o spolupráci s Werichem, od jehož smrti uplynulo 40 let!

Jiřina Bohdalová (Foto: Petr Hloušek) 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. října 2020 17:05

Česko si dnes připomíná výročí úmrtí Jana Wericha, který sehrál velkou roli při začátcích kariéry Jiřiny Bohdalové. Pak ji ale spolupráce s ním "pronásledovala" až do poloviny minulého desetiletí.

Jiřina Bohdalová příští rok oslaví úctyhodné 90. narozeniny a čeká se velká sláva. Nejspíš by tomu tak nebylo, kdyby v počátcích kariéry nepotkala jednoho mimořádně inspirativního umělce, od jehož smrti dnes uplynulo již čtyřicet let.

Po absolvování DAMU odstartovala legendární herečka svou divadelní kariéru v Divadle ABC, posléze v Městských divadlech pražských. Právě zde se v angažmá potkala s hercem, dramatikem a scénáristou Janem Werichem.

O osudovou spolupráci však nešlo jen z profesního hlediska. Právě kvůli Werichovi kontaktovali Bohdalovou agenti Státní bezpečnosti. Ona o něm ale odmítla předávat jakékoliv informace.

„Estébáci“ přesto vedli slavnou herečku až do konce 50. let jako agentku. Není tedy divu, že se po pádu režimu rozhodla bránit u soudu. Ten v roce 2004 konstatoval, že byla ve svazcích vedena neoprávněně.

Témata: Jiřina Bohdalová Jan Werich