Hvězda pohádek Ivana Andrlová: Jak se dostala až k Ally McBealové?

Ivana Andrlová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. října 2020 18:07

Herečka Ivana Andrlová, která se narodila 28. října 1960, se proslavila rolemi pohádkových princezen, hrála například ve filmech Princové jsou na draka, Princ a večernice, Co takhle svatba, princi nebo Ať přiletí čáp, královno! Od poloviny 70. do konce 80. let patřila k nejčastěji obsazovaným herečkám zejména v televizních filmech, inscenacích a seriálech.

Rodačka z Vysokého Mýta vystudovala pražskou konzervatoř a poté působila v Divadle Jiřího Wolkera. Od 90. let střídavě hrála v různých divadelních souborech, v současné době je členkou Divadelní společnosti Háta, kterou spoluzakládala.

Před kamerou debutovala v roce 1976 v televizním filmu Podnájemníci. Zahrála si také dceru majora Zemana v normalizačním seriálu 30 případů majora Zemana. Ráda vzpomíná na svoje pohádkové role. "To byla taková doba, neměli jsme celkem žádné starosti, byli jsme mladí. Točili jsme pohádky rádi, protože pohádky byly totálně apolitické, neříkalo se v nich ́soudruhu ́ a ́soudružko učitelko ́, takže ty pohádky byly vždy takové ozvláštnění," svěřila se Andrlová, která podle svých slov nehrála princezny příliš často.

V 90. letech krátce podnikala v oblasti zdravého životního stylu a ve filmu a televizi již tolik příležitostí nedostávala. V posledních letech se objevila například v pokračování oblíbeného seriálu Sanitka.

Andrlová se prosadila také v dabingu, za namluvení postavy Ally McBealové ve stejnojmenném americkém televizním seriálu získala v roce 2011 Cenu Františka Filipovského.

Témata: Ivana Andrlová