Rudolf Hrušínský se narodil před 100 lety: Legendární herec se postavil komunistům!

Rudolf Hrušínský na fotce vedle syna Jana.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. října 2020 20:54

17. října 1920 se narodil jeden z nejvýraznějších herců v historii tuzemské kinematografie. Rudolf Hrušínský se proslavil ve filmech, které běžely v kinech za minulého režimu. Komunistům se přitom několikrát postavil.

Včera uplynulo 100 let od narození jednoho z nejslavnějších českých herců Rudolfa Hrušínského (†73). Zahrál si Švejka, památná je i jeho postava lékaře v komedii Vesničko má středisková. Zemřel 13. dubna 1994, pár měsíců po konci natáčení televizního filmu Noc rozhodnutí, kde hrál prezidenta Emila Háchu.

Do dějin české kinematografie se Rudolf Hrušínský zapsal především jednou rolí, ďábelsky éterickým Karlem Kopfrkinglem ve Spalovači mrtvol, který se nechal zfanatizovat nacistickou ideologií, zabil svou židovskou ženu, syna a pokusil se usmrtit i vlastní dceru.

Hrušínského však lidé respektovali i kvůli jeho vzdoru vůči komunistům. Jako zasloužilý umělec v roce 1968 podepsal manifest Dva tisíce slov a svůj podpis po okupaci Československa odmítl odvolat. Přišel tehdy o možnost učit na fakultě, spolupráci s ním přerušily televize, rozhlas i film, také role v Národní divadle přicházely sporadicky.

V listopadu 1989 se Hrušínský v rozhlasovém rozhovoru, který vyslechlo i stotisícové shromáždění na Václavském náměstí, postavil na stranu nenásilí. Poté vstoupil přímo do politiky v řadách Občanského fóra, v roce 1990 ho preferenční hlasy vynesly do Federálního shromáždění. Poslancem zůstal celé dva roky, ačkoliv politika nebyla jeho šálkem kávy.

Témata: Rudolf Hrušínský