Jan Kraus o koronaviru: Byla by škoda, kdybych tohle nepřežil!

Jan Kraus

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. října 2020 11:35

Moderátor a bavič Jan Kraus se rozpovídal o koronaviru, konspiračních teoriích, které kolem něj kolují, a nošení roušek. Upozornil na to, že internetem koluje řada videí šířících různé hoaxy. Některá jsou podle něj tak přesvědčivá, že jim lidí opravdu snadno uvěří!

Jan Kraus hned na úvod přiznal, že nejnovější díl se točil s týdenním předstihem, a proto si netroufne komentovat aktuální situaci, která se za pár dní může výrazně změnit. O jednom je prý ale přesvědčen – a to, že žhavým tématem bude dál koronavirus. „Můžeme jen doufat, že čísla už tolik neporostou,“ posteskl si s tím, že sledování statistik je už taková „hitparáda“.

Prozradil také, že se na sociálních sítích zaměřil na ty, kteří tvrdí, že covid-19 není pandemie, ale že se někdo jen snaží ovládnout svět. „Ti lidi jsou opravdu přesvědčení, jsou na videích, v ruce mají knihy a ukazují, kdo o tom píše. Na dalších jsou mudrcové s plnovousem, kteří tvrdí, že to ví a že to poznali. Další říkali, že to Bill Gates nakombinoval a šest let to připravoval, než to mezi nás pustil,“ shrnul některé konspirační teorie Kraus, kterého intenzita přesvědčování podobných lidí opravdu fascinuje.

Je si jistý, že podobná konspirátoři svou náruživostí dokáží hodně lidí o své „pravdě“ přesvědčit. On sám ale prý zvolil strategii, že jednoznačně žádné teorii nevěří. „Soustředím se – svým, způsobem sobecky – na svoje bezpečí. Protože si říkám, že by byla škoda, kdybych zrovna tohle nepřežil,“ smál se moderátor.

Lidé by ale podle něj měli být opatrní, obzvlášť, když se jedná o novou věc. „Je-li třeba alespoň částečně prokázané, že rouška neubližuje, je dobré si ji dát i když je to odporné a leze to na nervy, protože tím určitě nepácháme zlo,“ vzkazuje Čechům Kraus.

Témata: Jan Kraus Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)