Česko se rozloučilo s hercem Martinem Havelkou (†62). Zazněla slova Marka Vašuta!

Kolegové i fanoušci se rozloučili s hercem Martinem Havelkou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. října 2020 18:24

Několik stovek lidí se dnes na hudební scéně Městského divadla Brna naposledy rozloučilo se zesnulým hercem Martinem Havelkou. Do hlediště usedlo několik stovek lidí, kromě rodiny zejména kolegové z divadel, kterými Havelka prošel, i fanoušci a známí. Havelka zemřel v 62 letech po dlouhé nemoci v pátek 2. října.

Na pódiu vyzdobeném věnci a dekoracemi se slunečnicemi se u hercovy rakve na čestné stráži střídali po čtveřicích jeho kolegové, zazněly i tři písně s živým orchestrem v podání herců a hereček Městského divadla Brno (MDB), kde Havelka působil od roku 1999.

Ředitel a režisér MDB Stanislav Moša ve svém projevu připomněl, že rozloučení se muselo kvůli opatřením proti šíření koronaviru přesunout z pondělka na dnešek, kdy ještě může být divadlo otevřené.

Zakladatel divadla Husa na provázku Petr Oslzlý se sice posledního rozloučení nemohl zúčastnit, ale jeho projev přednesl herec a Havelkův dlouholetý kamarád Vladimír Hauser. Oslzlý připomněl Havelkovy začátky a označil jej za absolventa herecké školy Husy na provázku. Hauser pak vzpomínal na společné zážitky z představení i zájezdů s divadlem.

Ze záznamu zazněla i slova herce Marka Vašuta, jako poslední se s Havelkou rozloučil jeho kolega Petr Gazdík. Zmínil, že ač Havelka s rakovinou bojoval dlouho, nechtěl, aby to o něm kdokoliv věděl. Zdůraznil, že Havelka se chtěl dál věnovat práci a odmítal jakékoliv úlevy.

Smuteční proslovy střídaly záběry představující průřez Havelkovy divadelní kariéry. Od začátků v Huse na provázku až po poslední role na pódiu Městského divadla Brno. Poslední rozloučení zakončil dlouhý potlesk ve stoje.

Martin Havelka začal svou kariéru v divadle Husa na provázku, poté působil v Národním divadle Brno a od roku 1999 v MDB, kde ztvárnil padesátku rolí na činoherní i hudební scéně. Diváky dokázal zaujmout jak vážnými rolemi, tak rozesmát například v komedii Sluha dvou pánů nebo jako šílený zubař Orin v bláznivém muzikálu Kvítek z horrroru. Dvakrát byl nominován na Cenu Thálie.

Diváci jej znali také z filmového plátna, debutoval v Baladě pro banditu, v posledních letech pak hrál ve filmech Po strništi bos, Učitelka, Příběh kmotra či Tacho. Na televizních obrazovkách se pak objevil v seriálech Četnické humoresky nebo Rédl.

Témata: Martin Havelka