Karel Gott (†80): Na výročí jeho smrti přijeli lidé z celého Česka!

Hrob Karla Gotta 12

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. října 2020 21:58

Památce zesnulého zpěváka Karla Gotta se dnes, v den prvního výročí jeho úmrtí, přicházeli od rána poklonit jeho fanoušci na hřbitov na pražských Malvazinkách.

Na náhrobek, na jehož podobě Gottova manželka Ivana spolupracovala s akademickým architektem Jiřím Deýlem a inženýrem Pavlem Štruncem, mnozí z nich položili kytky a zapálili přinesené svíčky. Lidé většinou u hrobu mlčky postáli, někteří z nich poté zamířili k dalšímu pietnímu místu, Gottově vile na pražské Bertramce.

Na Malvazinky, kde je pohřben například i bývalý československý prezident Antonín Novotný, objevitel krevních skupin Jan Janský nebo spisovatelé Jakub Arbes a Ondřej Sekora, dnes dorazily také sestry Nikol Holková a Martina Gloserová, které přijely z Ostravy. Vzpomínaly na Gottovy koncerty, které navštívily. "I ve starším věku jsem si myslela, že Karel Gott tady bude po celý můj život, že nikdy nezemře," řekla ČTK šestačtyřicetiletá Holková.

Obě sestry, které minulý rok nechyběly na rozloučení s Gottem na pražském Žofíně, nyní plánují návštěvu celovečerního dokumentu Karel režisérky Olgy Malířové Špátové. Snímek zachycuje i poslední měsíce života nejslavnějšího českého zpěváka populární hudby.

V březnu příštího roku by měla vyjít oficiální autobiografie Karla Gotta. Vdova po zpěvákovi Ivana Gottová a její spolupracovníci se rozhodli vydání knihy plánované na podzim posunout, protože potřebují víc času na její dokončení. Autobiografie má obsahovat i fotografie, dokumenty a archivní materiály, které dosud nebyly publikovány.

Jiná kniha s názvem Poslední roky s Karlem: Otevřená zpověď Mistrových nejbližších, na níž se podílely Gottova dcera Dominika a novinář Luboš Procházka, byla pokřtěna 30. září. Na Gotta bude dnes ve svém vysílání vzpomínat Česká televize, speciální pořad nabízí i Český rozhlas.

Internetové tržiště Aukro u příležitosti prvního výročí zpěvákova úmrtí uspořádá dobročinnou aukci sběratelských medailí věnovaných Gottovi. Akci pořádá ve spolupráci s Českou mincovnou, která medaile původně vydané ke Gottovým 80. narozeninám do prodeje poskytla. Kolekce medailí se bude dražit 12. října.

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve své vile na pražské Bertramce. Léčil se s akutní leukemií. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let. Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit 11. října v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49.000 lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Tento den byl zároveň dnem státního smutku. 

Témata: Karel Gott