Rok od smrti Karla Gotta (†80): Mistr nás opustil dobrovolně! Léčbu ukončil!

Hrob Karla Gotta 13

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. října 2020 9:52

Karel Gott se v posledních letech se potýkal se zdravotními problémy, loni na podzim ale přišla šokující zpráva. Mistr podlehl akutní leukémii. Zemřel doma v kruhu svých nejbližších, a jak se později ukázalo, tak dobrovolně.

"Slavík se snažil onemocnění nejdřív rozehnat pravidelnými výměnami krve. V posledních dnech už ale i tuto podpůrnou léčbu ukončil a na Karlově náměstí už se neobjevoval," uvedl po jeho smrti deník Blesk. Mistr se tak rozhodl odejít ze světa dobrovolně.

Gott byl nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Seznam zpěvákových ocenění je velmi dlouhý.

Například Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, poprvé už za rok 1963 a naposledy v roce 2017. Za minulého režimu byl zasloužilým (1977) a národním umělcem (1985), v roce 2009 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy. Zeman nedávno připustil, že Gottovi udělí vyšší vyznamenání.

Zemřel loni 1. října ve své vile na pražské Bertramce ve věku 80 let. Legenda české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, se léčila s akutní leukemií.

Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit 11. října v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49.000 lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli s Gottem rozloučit příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Tento den byl zároveň dnem státního smutku. Hrob slavného zpěváka je na hřbitově na pražských Malvazinkách.

Témata: Karel Gott