David Koller a jeho projekty: Vystřídal několik kapel, obul se do komunistů!

David Koller

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. září 2020 13:58

Bubeník, zpěvák a skladatel David Koller je už víc než tři desítky let zásadní osobností české hudební scény. Autor mnoha dnes již klasických hitů vtiskl svůj rukopis kapelám Lucie, Kollerband a Pusa, prošel i řadou dalších skupin a projektů.

Spolu s Michalem Dvořákem složil Koller hudbu k filmu Amerika (1994), Poslední přesun (1995) a Moře (1995). Sám hrál ve filmech Pražákům, těm je hej (1990) a Akumulátor 1 (1994).

Také produkoval alba Oskara Petra, Mira Žbirky a Lucie Bílé či skupin Alice, Walk Choc Ice nebo Plexis. Společně s výtvarníkem Davidem Černým a filmařkou Alicí Nellis stál Koller za vybudováním kulturního centra MeetFactory, otevřeného v roce 2007.

Proslul i jako břitký kritik společenských poměrů. V roce 2003 byl spoluautorem výzvy S komunisty se nemluví a deset let nato upozorňoval před volbami na rostoucí vliv komunistů kampaní Nikagda nězabudněm. Společně s Bárou Polákovou vypustil v roce 2012 do světa ostrou píseň proti politické garnituře s názvem Sami.

Letos v létě se Koller potřetí oženil s matkou svého čtvrtého dítěte, syna Davida, který se narodil vloni v listopadu. Ještě před jeho narozením se stihl stát dědečkem, když se vloni v srpnu jeho synovi z prvního manželství Adamovi (33) narodil syn Vincent, kterého má s dcerou Kamila Střihavky Evou. Adam je také bubeníkem a občas vystupuje i v kapelách se svým otcem.

Témata: David Koller