Jiří Menzel (†82): Ivana Gottová zveřejnila DOJEMNÝ VZKAZ!

Gottová, Ivana 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. září 2020 19:00 | Aktualizováno: 7. září 2020 22:06

Smrt slavného režiséra zasáhla nejen jeho rodinu, ale i všechny fanoušky. Mezi ty patřila i rodina Gottových, což dokládá smutný vzkaz vdovy Ivany.

"Velmi nás zarmoutil odchod fenomenálního režiséra Jiřího Menzela. S rodinou velmi soucítíme a přejeme hodně sil. R.I.P., milý pane Menzele. A pozdravujte, prosím, nahoře Karla a Evičku," napsala Gottová na Instagramu s odkazem na Karla Gotta a Evu Pilarovou.

Menzel zemřel ve věku 82 let b sobotu večer. V posledních letech se Menzel potýkal s vážnými zdravotními problémy.

Jako režisér má Menzel na svém kontě zhruba dvě desítky filmů a v řadě snímků se objevil i jako herec. V roce 1967 získal za film Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala, americkou cenu Oscar pro cizojazyčný film.

Velká část Menzelova díla jako režiséra byla spjata právě s Hrabalovým dílem. Už jeden z prvních Menzelových filmů, Perličky na dně z roku 1965, byl zpracováním Hrabalových povídek. Na filmu se tehdy Menzel podílel s dalšími osobnostmi československé nové vlny. Podle Hrabalových knih pak Menzel kromě Ostře sledovaných vlaků natočil také snímky Skřivánci na niti, Postřižiny nebo Slavnosti sněženek. Jeho poslední hrabalovskou adaptací a předposledním režijním počinem byl film Obsluhoval jsem anglického krále z roku 2006.

Menzel ale natočil také třeba filmy podle děl spisovatele Vladislava Vančury, jako byly snímky Rozmarné léto a Konec starých časů. Na dalších snímcích zase spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem, se kterými se koncem 70. let minulého století setkal v souboru Divadla Járy Cimrmana. Vznikly tak filmy Na samotě u lesa nebo Vesničko má středisková. Snímek Vesničko má středisková byl v roce 1985 nominována na Oscara.

Témata: Jiří Menzel Ivana Gottová Karel Gott