Jan Hrušínský: Miloš Zeman chtěl vyznamenat svoje svědomí. A dostal zaslouženě holí!

Jan Hrušínský

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. září 2020 10:59 | Aktualizováno: 11. září 2020 20:25

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) si kvůli cestě na Tchaj-wan vyslechl hodně pochvalných komentářů, ale i kritiky. Podporu mu vyjádřili nejen někteří politici, ale i herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Jan Hrušínský na facebooku prozradil, že má po delší době radost z jednání českých politiků. „Čeští politici po dlouhé době jednali ve prospěch České republiky! Nevím jak vy, ale já mám z takové samozřejmosti - jakou jsme už několik let nezažili - velkou radost,“ říká herec.

Ocenil nejen předsedu Senátu Miloše Vystrčila i celé jeho delegace. „Děkuji Vám, pane Vystrčile! Díky, senátoři, díky, vážení podnikatelé. Ukazujete světu jak se chovat,“ vzkázal účastníkům cesty prostřednictvím sociálních sítí. 

Zaznamenal ale samozřejmě také negativní reakce. „Fascinující jsou reakce na tuto cestu: od výhrůžek čínských komoušů o vysoké ceně, kterou prý Vystrčil zaplatí, až k úsměvné zlosti Václava Klause, kterého zájem světových médií o Vystrčila vyprovokoval k prohlášení, že nejvyšší ústavní činitel ČR (po prezidentovi) je nulka - a co víc - domnívaje se, že mu tím uškodí, přirovnal Miloše Vystrčila k Václavu Havlovi, protože Havel prý s podobně nezodpovědnými klukovinami začal,“ baví se Hrušínský.

Cestu na Tchaj-wan plánoval už zesnulý Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera. I on byl kvůli tomu tvrdě kritizován nejen z Pražského hradu. I přesto chtěl prezident Miloš Zeman Kuberu in memoriam u příležitosti státního svátku 28. října ocenit Řádem bílého lva, což je nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Kuberova manželka Věra to ale odmítla.

I to Hrušínský náležitě ocenil. „Obdivuji paní Věru Kuberovou, která odmítla převzít na Hradě státní vyznamenání pro svého manžela. Zeman se medailí pro Jaroslava Kuberu chystal vyznamenat svoje svědomí. A dostal zaslouženě holí,“ okomentoval situaci herec.

Témata: Jan Hrušínský Miloš Vystrčil (ODS) Tchaj-Wan Jaroslav Kubera