Jiří Sovák (†79) zemřel před 20 lety: Rodina si nepřála, aby byl hercem!

Jiří Sovák

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

6. září 2020 12:48

Na den přesně před 20 lety zemřel legendární herec Jiří Sovák, jehož rodina si nepřála, aby se profesi komedianta věnoval. Rodák z Prahy se naštěstí vydal svou vlastní cestou.

Populární herec a vypravěč s darem osobitého humoru Jiří Sovák, který zemřel před 20 lety, 6. září 2000, byl představitelem více než stovky filmových rolí. Ve všech dokázal být přesvědčivý, ale zůstat zcela svůj.

Sovák se narodil 27. prosince 1920 v Praze v rodině hostinského jako Jiří Schmitzer. Sovákem se stal po příchodu Němců, na rozdíl od mnohých se tehdy počeštil. Jeho ženy si však jeho původní jméno ponechaly. S třetí manželkou Annou byl více než 40 let šťastně ženatý.

Otec chtěl, aby se Jiří stal hoteliérem, ten však za války zběhl k herectví. V 50. letech působil v Divadle na Vinohradech, od roku 1966 pak v Národním divadle. K tomu Sovák ztvárnil bezpočet televizních a filmových rolí. Několikrát se na plátně objevil i po boku svého syna, herce Jiřího Schmitzera, který je známý také jako písničkář.

Sovák zemřel ve věku nedožitých 80 let. V anketě o nejpopulárnějšího českého komika 20. století skončil na šestém místě. Je laureátem ceny Thálie za celoživotní mistrovství z roku 1999.

Témata: Jiří Sovák