Josef Alois Náhlovský promluvil: To je ale neúcta! Lidem s rouškami se budu smát!

Josef Alois Náhlovský (foto: Jan Polák)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

1. září 2020 12:28 | Aktualizováno: 2. září 2020 22:21

Bavič Josef Alois Náhlovský se sice proslavil rolí "pitomců", ale v civilním životě je poněkud jiný. I proto se mu jako vystudovanému češtináři nelíbí, jak dnes mladí přistupují k českému jazyku.

I když je Josef Alois Náhlovský inteligentní a má dokonce vystudovanou češtinu a dějepis na pedagogické fakultě, Češi si jej díky vystupování s Josefem Mladým spojují především s rolí „blbečka“. Jemu to ale, jak se zdá, příliš nevadí. „Lidi mě litují, jedna paní mi poslala buchty a napsala: jste hloupý, ale hodný. A další mi řekla, že jsem finančně pohledný,“ vypráví pro Český rozhlas Dvojku komik.

Přesto se ale lásky k českému jazyku nikdy nevzdal. Nelíbí se mu proto, jak v posledních letech „čeština umírá na úbytě“. „Jsme v takovém období, kdy ta čeština nefrčí. Frčí angličtina. Dokonce studenti jednoho gymnázia požádali vedení školy, že by chtěli vyučování už jenom v angličtině, že je ta čeština nezajímavá,“ kroutí hlavou si Náhlovský.

Něco takového absolutně nechápe. „To je taková neúcta k jazyku. Tak jsem se rozhodl, že jako obrozenci v 1. polovině 19. století, Jungmann, Dobrovský, Šafařík, Palacký a tak dál založím Klub přátel českého jazyka,“ říká bavič s tím, že čeština je naopak velmi nádherná.

Kromě toho Josef Alois Náhlovský prozradil, co dělal v době koronaviru. „Člověk je zvyklý chodit na kafíčko, vystupovat. Tak jsem seděl doma, přemýšlel, co budu dělat a nedělal nic,“ prásknul na sebe.

Jak ale sám přiznává, netuší, co bude, pokud budou koronavirová opatření trvat dlouhodobě. „Neumím si představit, že budou lidi v divadle s rouškou a my bez ní. Budu se jim posmívat,“ žertuje Náhlovský.

Témata: Josef Alois Náhlovský