Jiřina Bohdalová: Těžké loučení s přáteli! Karel Gott nebyl jediný!

Hrob Karla Gotta 13

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. září 2020 11:10 | Aktualizováno: 1. září 2020 22:12

Pro Jiřinu Bohdalovou a spoustu dalších herců a umělců nebylo uplynulých 12 měsíců zrovna lehkých. Zemřela totiž řada výborných lidí, kteří se řadili mezi jejich kolegy a přátele.

Za nedlouho uplyne rok ode dne, kdy zemřel Karel Gott. S legendou české populární hudby se přišli na Hrad rozloučit jeho příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci a herci, sportovci a další pozvaní hosté. Na poslední cestu vyprovodil slavného zpěváka zvuk zvonu Zikmund, který zvoní jen při výjimečných příležitostech, a Gottova píseň Už z hor zní zvon.

Mši sloužil kardinál Dominik Duka, se smutečním proslovem vystoupila herečka Jiřina Bohdalová. Úryvky z evangelia a modlitby pronesli zpěvačka Eva Pilarová, herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová a herec Jiří Bartoška. Operní pěvci Štefan Margita a Eva Urbanová společně zazpívali skladbu Panis angelicus (Andělský chléb). V podání Lucie Bílé zazněla Ave Maria a společně s Vojtěchem Dykem Bílá zazpívala ještě píseň Pie Jesu z Requiem Andrewa Lloyda Webbera.

Bohdalová vyzdvihla Gottův talent, pracovitost i to, že dával lidem radost a chuť do života. Gott si podle ní vážil vrozeného talentu a díky své pracovitosti nepromarnil ani minutu. Poukázala také na jeho slušnost, noblesu a gentlemanství, ale i na to, že byl člověkem z masa a kostí, který se mnohokrát mýlil, padl a znovu vstal. Na závěr Bohdalová Gotta v nadsázce požádala, aby jí "tam" držel místo.

Jen o pár dní později proběhlo poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou. Do zvuku trubačů ji vyprovodil poslední potlesk publika. Smutečnímu aktu, při kterém se s herečkou a významnou postavou české kultury posledních několika desítek let loučili především její umělečtí kolegové, přihlíželo zaplněné hlediště ND. Smuteční obřad ukončila česká hymna a dlouhé ovace vstoje.

U rakve ozdobené podpisem Vlasty Chramostové se střídaly čestné stráže, mezi prvními byli Jiří Štěpnička, Zuzana Stivínová, David Prachař, Miroslav Donutil, David Matásek, Saša Rašilov či Taťána Medvecká. Později čestnou stráž drželi Martin Preiss, Jaromír Hanzlík, Jana Boušková, Jiřina Bohdalová, Boleslav Polívka nebo někdejší politik Jan Ruml či diplomat Michael Žantovský.

Umělci se také museli  rozloučit se zpěvačkou Evou Pilarovou, která zemřela 14. března ve věku 80 let. Mezi přítomnými byli vedle blízké rodiny zpěváci Štefan Margita, Hana Zagorová, herečka Jiřina Bohdalová, zpěváci Pavel Vítek a Pavel Sedláček, promotér Janis Sidovský či ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zádušní mši sloužil kněz Marián Pospěcha z farnosti Dolní Lutyně v Moravskoslezském kraji. Na úvod poznamenal, že by se těžko hledalo místo, které bylo s životem zpěvačky bytostněji spojeno než strahovská bazilika. "Je dobře, že můžeme být na místě, které ona milovala," uvedl. Na dálku pozdravil i zpěvaččinu matku Františku Bojanovskou (104), která se mše nezúčastnila. Pospěcha během bohoslužby připomněl život zpěvačky, hovořil i o "vyčerpávajícím zájmu davů, který je draze zaplacen a vykoupen cenou, o které nikdo nemá ani potuchy".

Témata: Jiřina Bohdalová Karel Gott Eva Pilarová