Ladislav Smoljak: Soud kvůli Cimrmanům deset let po jeho smrti!

Ladislav Smoljak

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. srpna 2020 11:27

Ladislav Smoljak nás opustil již před deseti lety, přesto kvůli němu v těchto dnech proběhl soud. Režisérův syn Filip se jako dědic práv ohradil proti vydání výročních desek Divadla Járy Cimrmana. Jak to dopadlo?

Čas letí… Na začátku letošního června uplynulo již deset let od úmrtí legendárního člena Cimrmanů Ladislava Smoljaka, jeho odkaz ale žije dál, a to nejenom zásluhou divadla. Pečovat se o něj snaží i jeho potomci.

Syn Filip v pondělí vysoudil 58 tisíc korun od vydavatelství Supraphon, které bez jeho souhlasu vydalo limitovanou edici desek k 50. výročí Divadla Járy Cimrmana. Sám sice požadoval rovných 100 tisíc, ale od soudu nakonec odcházel spokojený.

Režisérův potomek říká, že mu jde v celé záležitosti o princip, požadované peníze má v plánu použít na prospěšné účely. Na svém blogu napsal, že podporuje amatérské nevýdělečné divadelní soubory ze všech koutů Čech a Moravy, které hrají „cimrmanovské“ divadelní hry.

K vydání zmíněných desek došlo v září 2016. Podle Smojlaka bylo protiprávní, že se tak stalo bez jeho souhlasu, přestože je jedním z dědiců práv. Supraphon připustil, že jeho souhlas neměl, získal však kladné stanovisko tří jeho sourozenců.

Témata: Ladislav Smoljak