Zemřela Irena Sedlecká (†91): Freddie Mercury díky ní znovu povstal!

Socha Freddieho Mercuryho v Montreux 6

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. srpna 2020 21:57

Freddie Mercury díky ní "povstal" z mrtvých. V tomto týdnu zemřela sochařka Irena Sedlecká, která je autorkou sochy slavného zpěváka ve švýcarském Montreux.

Ve věku 91 let zemřela v úterý v Londýně sochařka Irena Sedlecká, která mj. vytvořila sochu zpěváka Freddieho Mercuryho v nadživotní velikosti, kterou najdete ve švýcarském městě Montreux na břehu Ženevského jezera.

Sedlecká je rodačkou z Plzně. V roce 1967 se ovšem rozhodla spolu s manželem a třemi dětmi z tehdejšího Československa emigrovat a jejím druhým domovem se – stejně jako u Mercuryho, rodáka ze Zanzibaru – stala Velká Británie.

Mercury není jedinou známou osobností, o jejíž umělecké ztvárnění se Sedlecká postarala. Na svědomí má také řadu bust, nechybí mezi nimi portrét britského oscarového herce a režiséra Laurence Oliviera.

A proč se vlastně Mercuryho socha nachází ve Švýcarsku? Montreux bylo domovem nahrávacího studia Mountain Studios, kde Queen nahráli řadu desek. V roce 1978 jej dokonce zakoupili a později prodali svému dvornímu producentovi Davidu Richardsovi.

Témata: Irena Sedlecká Freddie Mercury