Blanka Matragi: Svědectví známé návrhářky ze zničeného Bejrútu!

Blanka Matragi 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. srpna 2020 14:54

Když libanonským Bejrútem včera otřásla mohutná exploze, byla ve městě také známá módní návrhářka Blanka Matragi, která poskytla svědectví o tom, co se stalo. Jak to viděla ona z první ruky?

Jedna z nejznámějších českých módních návrhářek se jmenuje Blanka Matragi, sice pochází ze Světlé nad Sázavou, ale v roce 1979 se odstěhoval za manželem do Libanonu. V Bejrútu se nacházela rovněž v úterý, kdy ve městě došlo k ohromné explozi.

„Byla jsem zrovna v kadeřnictví, několik kilometrů od místa výbuchu. Najednou přišla obrovská rána, celý dům se chvěl,“ popsala v rozhovoru pro web idnes.cz s tím, že si zprvu všichni přítomní mysleli, že nastalo zemětřesení.

Výbuch poškodil i její rezidenci, která je od místa vzdálená přinejmenším osm kilometrů. „I v ní od rána likvidujeme škody. Výbuch vyrazil okna, tlaková vlna nám rozbila celou skleněnou čelní stěnu v ateliéru, kde se vyšívá. Poškodila výšivky, rámy na vyšívání. Doteď to likvidujeme. Naštěstí to ale nikoho nezranilo,“ prozradila návrhářka.

Matragi dále popsala, že silnice ve městě jsou pokryté skleněnými střepy. „Je to neskutečná katastrofa, největší v historii. Pro mě největší šok za těch čtyřicet let, co tu žiji. Je to skutečně výjimečná situace. Neseme ji s velkým zármutkem,“ dodala.

Témata: Blanka Matragi (návrhářka)