Havlova milenka promluvila: Film Havel? Lecos bylo úplně jinak!

Z filmu Havel

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

3. srpna 2020 10:23 | Aktualizováno: 3. srpna 2020 16:56

Spisovatelka Irena Obermannová (55) se zapsala do paměti mnoha Čechů hlavně tím, že prožila roční románek s exprezidentem Václavem Havlem. I ona zavítala do kina na film o disidentovi a někdejším českém prezidentovi. A co na snímek říká?

Spisovatelka Irena Obermannová se do povědomí veřejnosti zapsala zejména dílem Tajná kniha, ve které odhalila milostný vztah s prezidentem Václavem Havlem (†75).

Teď si nenechala ujít příležitost a zašla si do kina na hojně diskutovaný snímek Havel. A co na něj říká? „Tak jsem konečně viděla toho Havla, musela jsem si dát trochu času. Jasně, je to trochu kýč. Ale Václav byl trochu kýčař! Jasně, je to taková americká story. Ale tu přece Václav sám předvedl v americkém kongresu,“ uvádí na svém facebookovém profilu spisovatelka a matka herečky Bereniky Kohoutové.

Podle svých slov je moc ráda, že o Václavu Havlovi konečně vznikl vlastně velkofilm, který bude srozumitelný i v cizině. „Je mi úplně jedno, že leccos bylo jinak. Konečně se někomu podařilo udělat film o našem národním hrdinovi , aniž by člověku bylo při jeho sledování trapně. Bez piety, ale s láskou a pochopením,“ oceňuje práci režiséra Slávka Horáka Obermannová.

„Přesně takového hrdinu teď potřebujeme. Havla bez nánosů. Havla pojatého ve stylu velkého bijáku a při tom chytře,“ uvádí. Přesto má prý několik výtek. „Heslo Pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí napadlo Václava. Nejde o to, že to bylo jinak. Ale že ho tam nechají říct, že takhle zjednodušeně by to neřekl. Řekl! A to k němu patří a bylo to tehdy v tu chvíli naprosto geniální,“ vzpomíná spisovatelka.

Tou druhou výtkou pak je snaha až příliš napodobit Havlovu nezaměnitelnou řeč. „Za mě by nemusel Viktor Dvořák ráčkovat, tato Václavova vada řeči je nenapodobitelná a působí zbytečně křečovitě, je to škoda, protože jinak je Dvořákův herecký výkon na Oskara. Moc se mi to líbilo,“ dodává Irena Obermannová.

Témata: irena obermannová Havel (film) Václav Havel