Jitka Smutná z Ulice: Život se ženou? Radši jsem měla být zticha!

Jitka Smutná

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

28. července 2020 9:02 | Aktualizováno: 29. července 2020 13:50

Herečku Jitku Smutnou (68) si diváci mohou pamatovat nejen z divadla, ale i ze seriálu Ulice. Tam hraje Marii Vránovou, která se na stará kolena rozhodne změnit od základu svůj život a žít se ženou. Sama Smutná s tím přitom má osobní zkušenost!

Herečky Miluše Šplechtová (61) a Jitka Smutná na televizních obrazovkách prožily milostný románek. Svůj coming-out v minulosti prodělala Smutná i v soukromém životě. I když byla 26 let vdaná a má dvě děti, zamilovala se do ženy.

Jak tenkrát sama přiznala, nečekala, že ji zasáhne tak prudký cit – navíc v pokročilém věku. I proto šla nakonec s pravdou ven. O všem se ale samozřejmě ještě předtím dozvěděla její rodina. První to prý věděl její manžel. Několik let pak žila se svou „femme fatale“ - spisovatelkou Petrou Braunovou. Jejich vztah skončil v roce 2019.

Svůj coming-out zpětně označuje za největší zkoušku kuráže. Sama ale říká, že to muselo ven. „Kvůli pravdě. Kvůli své svobodě,“ říká teď v rozhovoru pro Novinky. Navíc už prý nechtěla v médiích lhát o manželovi, se kterým už nežila.

„Coming out byl svým způsobem protest. A taky jsem za něj dostala 'spravedlivou' odplatu. Ne všechna periodika jsou seriózní a označení 'nejslavnější česká lesbička' mě opravdu nadzvedává. Je to urážlivé, i když to některá média považují za pochvalu. Po takové tedy opravdu netoužím,“ zlobí se i po letech.

Občas jí prý dokonce blesklo hlavou, že měla držet pusu. „Slova umějí bolestně říznout. Hlavně dotýkají-li se mých nejbližších. V tu chvíli se zlobím i nadávám, nejde to označit jinak, omlouvám se,“ dodává Smutná.

Témata: Jitka Smutná seriál Ulice