Film Havel: Blízcí Václava Havla dali jasně najevo, co si o něm myslí!

Dagmar Havlová, Michael Žantovský a Kovy na premiéře filmu Havel 9

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

24. července 2020 9:15 | Aktualizováno: 25. července 2020 10:10

Do českých kin vtrhl film Havel, který se odehrává v době před tím, než se dramatik a disident Václav Havel stal posledním československým a prvním českým prezidentem. Na premiéře nechyběli ani Havlovi blízcí! Co na snímek říkají?

Původně se zdálo, že Dagmar Havlová není ze snímku o svém muži příliš nadšená. K filmu se stavěla velmi rezervovaně. To se ale změnilo. Už před premiérou se nechala slyšet, že viděla film bez nutných závěrečných prací a byla okouzlena skvělými výkony herců i režisérovým rukopisem.

Ve chvále pokračuje i poté, co viděla dokončený film v kině. „Nemám ráda, když o Václavovi nebo o mně vznikají knihy pisatelů, kteří nás neznali. Bráním se tomu zuby nehty. Režisér však byl natolik slušný a poctivý, že za mnou zašel. Z první verze scénáře jsem neměla dobrý pocit. Byl o jiném člověku, než jakého jsem znala,“ vysvětluje Havlová.

Po úpravách scénáře ale obrátila. „Další verze mě přesvědčily, že Slávek Horák je pracovitý zanícenec, který nechce Vaškovi ublížit, ani ho příliš dehonestovat, ale touží natočit film o člověku, kterého si váží a má ho rád. A to se všemi chybami člověčími. Po zhlédnutí hrubého sestřihu bylo rozhodnuto. To zpracování mě nadchlo. Film tedy ponese jméno Havel,“ dodala vdova po Václavu Havlovi.

Havlová se na premiéře setkala například s bývalým diplomatem, někdejším tiskovým mluvčím a poradcem Václava Havla a současným ředitelem Knihovny Václava Havla Michaelem Žantovským. I on je prací režiséra Slávka Horáka nadšený. „Chápavý přístup, poutavý příběh, skvělé herecké výkony. Film letošního léta, který stojí za to vidět,“ hodnotí snímek na sociálních sítích.

Snímek Havel se odehrává v letech 1968 až 1989. V hlavních rolích se objevili Viktor Dvořák, Anna Geislerová, Martin Hofmann, Barbora Seidlová, Stanislav Majer, Jenovéfa Boková, Adrian Jastraban a Jiří Bartoška.

Příběhu podle tvůrců dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou, která zemřela v lednu 1996.

Témata: Havel (film) Dagmar Havlová michael žantovský