Karel Roden se vrací na plátna kin! Zahraje si v thrilleru podle skutečnosti!

Roden, Karel 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. července 2020 19:08

Držitel Českého lva a dvou Cen české filmové kritiky režisér a scenárista Robert Sedláček natočí kriminální thriller Promlčeno s Karlem Rodenem v hlavní roli. Hlavním tématem připravovaného celovečerního snímku je promlčení vraždy.

Příběh vychází se skutečných událostí. Do tuzemských kin vstoupí začátkem příštího roku. ČTK o tom za tvůrce informovala Nikol Klevcovová.

"Jsem přesvědčen, že točit filmy na motivy důležitých společenských témat je budoucností kinematografie. Promlčení vraždy i dalších trestných činů je právě jedním z nich," uvedl producent Jiří Tuček.

"Od produkce jsem dostal nabídku napsat a zrežírovat film, jehož téma je mi vlastní. Témata, na kterých pracuji si vždy pečlivě vybírám, zde jsem neváhal ani minutu," podotkl Sedláček.

Hlavní postava filmu svádí vnitřní boj a absolvuje dlouhou cestu za dosažením odpuštění. Vedle Rodena se ve filmu představí Barbora Bočková, Vladimír Kratina, Karel Jirák, Vilma Cibulková a Denisa Barešová. Ve snímku se objeví také influenceři Tomáš Břínek, Barbora Votíková a Vladislav Kadlec.

Režisér a scenárista Sedláček, který se narodil v roce 1973, patří k nejvýraznějším tvůrcům své generace. Na kontě má Českého lva za nejlepší scénář a dvě nominace za filmovou režii, navíc byl v roce 2018 Sedláčkem režírovaný historický seriál Bohéma nominován na televizního Českého lva. V tom samém roce měl premiéru film, ve kterém se Sedláček věnuje osudům Jana Palacha.

Sedláček začínal jako regionální novinář, později vystudoval dokument na FAMU a na dokumentární tvorbu se také zprvu zaměřil. V trilogii Tenkrát se věnoval období normalizace, sametové revoluce a rozpadu federace, natočil také filmy o Františku Čubovi či Václavu Bělohradském. V roce 2006 přišel do kin celovečerní hraný debut Pravidla lži, jenž Sedláčkovi vynesl scenáristického Českého lva, o rok později přišel dokument Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny. V roce 2014 dostal od prezidenta Zemana medaili Za zásluhy. Loni Sedláček natočil šestidílný kriminální thriller Sever.

Témata: Karel Roden