Vojtěch Dyk a tajemství jeho úspěchu: Jak se známý zpěvák proslavil?

Vojtěch Dyk a B-Side Band (foto: Tino Kratochvil) 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. července 2020 9:24

Herec a zpěvák Vojtěch Dyk, který se narodil 23. července 1985, se na výsluní popularity dostal jako frontman recesistické kapely Nightwork a také rolí ve filmu Ženy v pokušení, divácky nejúspěšnějším snímku roku 2010.

Jeho hudební i herecký rejstřík je však mnohem pestřejší. Vystupuje s brněnským swingovým B-Side Bandem, natočil sólovou desku a za sebou má i účinkování v muzikálech či na prknech Národního divadla.

Dyk, jehož otcem je literární historik a spisovatel Radko Pytlík, vyrůstal v pražských Holešovicích a již od sedmi let zpíval v chlapeckém sboru Pueri gaudentes. Vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka a DAMU, krátce po studiích vstoupil do angažmá v Národním divadle, kde hrál v představeních Lucerna, Sněhová královna, Dva vznešení příbuzní, Radúz a Mahulena či Žebrácká opera. V roce 2009 získal Cenu Alfréda Radoka pro Objev roku a také cenu Skokan roku v hudební soutěži Český slavík Mattoni.

V roce 2006 debutoval před kamerou v televizním seriálu Letiště, jako herec se do povědomí diváků zapsal především rolemi v komedii Ženy v pokušení, pohádce Tři bratři či dramatu Andělé všedního dne. Několik let působil jako zpěvák kapely Nightwork, jejíž popularitu odstartoval hit Globální oteplování a která na svých vystoupeních těžila zejména z promyšlené komunikace s publikem.

V letech 2009 až 2011 účinkoval v lyrikálu Kudykam textaře Michala Horáčka a skladatele Petra Hapky. V současné době hraje dvojroli Sherlocka Holmese a sira Arthura Conana Doylea v muzikálu Legenda jménem Holmes, za kterou získal v loňském roce cenu Thálie.

Od roku 2010 vystupuje s brněnským swingovým orchestrem B-Side Band, v závěru loňského roku představil projekt D.Y.K. Album nazpívané v angličtině, na němž autorsky spolupracoval s držitelem Grammy Ondřejem Pivcem a americkou zpěvačkou Kennedy, se nahrávalo v New Yorku a vyneslo Dykovi nominaci na Cenu Anděl v kategorii Zpěvák roku.

Témata: Vojtěch Dyk