Karel Gott (†80): Důvod, proč ho Češi milovali!

Karel Gott 6

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. července 2020 17:55

Není pochyb o tom, že Češi Karla Gotta milovali, v úterý jsme se o tom mohli opět přesvědčit. Proč se však tou nejslavnější tuzemskou celebritou stal právě on? Promluvil člověk, který možná zná odpověď.

Karla Gotta si včera připomněl i Český rozhlas. V pořadu Interview Plus jej literární historik Petr A. Bílek označil za mytickou postavu. „ Zjevila se superstar, navíc v době, kdy vlastně neexistoval bulvár. Tím pádem jsme měli polobožskou bytost, o které jsme skoro nic nevěděli,“ prohlásil dle webu rozhlas.cz.

Proč se takovou modlou stal právě Gott, je podle něj zjevné. „ On tuto představu naplňoval nejvíc, taky svým úspěchem v zahraničí… Od roku 1967, kdy podepsal smlouvu s Polydorem, tady bylo povědomí, že dobývá Západ, německé hitparády,“ konstatoval.

Podle Bílka to přitom u našich západních sousedů mnohdy tak slavné nebylo. „Ve skutečnosti se tam písničkami jako Lady Carneval umisťoval někde kolem 10. místa. Ale u nás vznikl pocit, že je největší hvězdou i v tom nepřístupném, německém prostoru, případně ve zbytku Evropy,“ uvedl historik.

„Bylo tam to povědomí o úspěchu na Západě, ale taky to, že to dokázal s normalizačním režimem uhrát. A že si to vybojoval a může jezdit na Západ a vydávat tam ty desky… a máme tady rázem supermana, který to umí,“ dodal Bílek.

Témata: Karel Gott