Tomáš Holý (†21): Nové informace o jeho smrti!

Tomáš Holý 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. července 2020 17:43

Od nešťastné nehody, při níž zemřel herec Tomáš Holý († 21), uplynulo více než 30 let. Co přesně se tehdy, 8. března roku 1990, stalo? To teprve nyní vyplouvá na povrch.

Nové svědectví o osudném okamžiku přináší Ota Kars ve své knize s názvem Jmenuju se Tomáš, píše server topky.sk. V ní jeho kamarád Mirek Schlaichert prozradil, že právě Tomáš byl ten, kdo navrhl, že po pár pivech sednou do auta.

Oba nasedli do auta a vyrazili z Polevska směrem na Kytlici. Oběma prý po chvíli došlo, že to není dobrý nápad, a rozhodli se vrátit. V dlouhé zatáčce nedaleko místa, odkud vyrazili, ale vyletěli z cesty a narazili do stromu.

"Když jsem se probral, vyhrabal jsem se z auta a pak jsem se snažil dostat ven Tomáše. To mi vůbec nešlo, byl tam zapasovaný nohama, nijak nereagoval a já ho nedokázal dostat ven," popisoval osudné chvíle Mirek. 

Místo nehody bylo vzdáleno jen 300 metrů od hospody, ve které večer popíjeli. "Kluci Tomáše vytáhli z auta, šlo to blbě, nohy měl zaklíněné. Myslím, že se mu snažili dávat umělé dýchání. Přesně to nevím, byl to zmatek," vzpomíná v knize další kamarád Juraj Kozáček.

"Vytáhli jsme ho z auta. Byl celý od krve, na obličeji, ale hlavně na bundě, kolem trička, snažili jsme se ho resuscitovat," dodal Luboš Čipera. Juraj šel na cestu a chtěl stopnout někoho, kdo je odveze do nemocnice.

"Jako zázrakem jel do Kytlice nějaký cizí chlap a zastavil nám. A my jsme mu to bleskově vysvětlili a naložili Tomáše tak, jak byl, jen v jeho věcech dozadu na sedadlo. Já jsem měl na sobě Tomášovy nohy, Brázda seděl pod hlavou. Říkal jsem si, že je to sice blbý, ale bude to dobré, pořád jsem věřil," popisuje Juraj.

"Za chvíli jsme byli v Novém Boru, kde už před vchodem stála připravená sanitka, kterou asi volali z hospody, a právě vyjížděla. Takže to celé předtím muselo být velmi rychlé. A po dvaceti minutách vylezl z té sanitky doktor a řekl nám, že Tomáš nežije, že je konec," dodal Kozáček.

V úmrtním listu podle knihy není napsána úplná pravda. "Tomáš tam má napsáno jedno smrtelné zranění, doktor je ale napočítal celkem tři ..." píše autor v knize.

Témata: úmrtí Tomáš Holý