Filmaři natáčejí horor Hrana zlomu. Hlavní roli ztvární vycházející hvězda Štěpán Kozub!

Štěpán Kozub

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. července 2020 20:23

Čeští filmaři začali natáčet celovečerní hraný snímek Hrana zlomu na pomezí hororu a thrilleru. V jedné z hlavních rolí se objeví mladý herec Štěpán Kozub, ostravský improvizátor a herec, kterého proslavilo Divadlo Mír a skeče komediální skupiny Tři tygři.

Hrana zlomu je temnou příběhovou mozaikou, v níž je všechno jinak, než se na první pohled může zdát. Film debutujícího režiséra Emila Křižky by měl jít do kin na jaře příštího roku, sdělila dnes ČTK za tvůrce Klára Bobková.

Tvůrci filmu si vybrali herce, kteří nejsou příliš známí z filmu a televize, jako jsou Alena Sasínová-Polarczyk, Pavla Gajdošíková či Petr Panzenberger. Pro režiséra Křižku jde o druhou spolupráci se Štěpánem Kozubem, který ztvárnil hlavní roli v jeho předchozím snímku, krátkometrážním hororu Ruchoth Raoth. Kozubovi v roce 2018 vynesl hlavní hereckou cenu na festivalu nezávislých hororových filmů v Las Vegas.

Čtyřiadvacetiletý Kozub už stihl získat nominaci na Cenu Thálie, v roce 2015 dostal Cenu divadelní kritiky v kategorii Talent roku. Televizním divákům je známý ze seriálů Případy 1. oddělení čí Místo zločinu Ostrava. Popularitu získal i díky sledovaným internetovým seriálům sKORO NA mizině a Lajna. Od roku 2018 je uměleckým šéfem ostravského Divadla Mír.

Film Hrana zlomu sleduje dvě dysfunkční rodiny v hluboké vztahové krizi. Propojí je nečekané dramatické okolnosti, které je dostanou na pomyslnou hranu zlomu, ze které není cesty zpět. Scénář právě vznikajícího filmu si podle autora lynchovsky pohrává s divákovou schopností vytvářet si domněnky na základě neúplných informací a instinktivním škatulkováním hlavních postav na oběti a pachatele. Struktura Křižkova vyprávění odkazuje k postupům mexického scenáristy Guillerma Arriagy ve filmu 21 gramů nebo Babel.

Režisér Křižka, původním vzděláním kamenosochař se zálibou v symbolismu a surrealismu, si zakládá na specifické vizuální atmosféře filmu připomínající zfilmované horory Stephena Kinga.

Film Hrana zlomu podpořily Státní fond kinematografie a Moravskoslezský kraj.

Témata: filmy Štěpán Kozub