Královna a spol. mají malér: Nařčení z plýtvání peněz od poddaných!

Královna Alžběta II. 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. června 2020 17:00

Britové dávají jasně najevo, že nejsou spokojeni s tím, jak stát nakládá s jejich penězi. Týká se to přitom i královny Alžběty a ostatních členů královské rodiny. Poddané naštvala úprava letounu, v němž létají.

Královna Alžběta i další členové britské královské rodiny využívají k zahraničním cestám vládní letadlo. Stroj má získat nový vzhled. Bude přemalováno barvami britské vlajky, tedy na červeno, bílo a modro, aby lépe reprezentovalo Spojené království po celém světě. Informoval o tom úřad britského předsedy vlády.

„Letoun RAF Voyager používaný královskou rodinou a premiérem je nyní v Cambridgeshire kvůli plánovanému přemalování. Letoun v národních barvách bude lépe reprezentovat Spojené království po celém světě, zároveň si zachová svou vojenskou schopnost doplňovat palivo za letu,“ uvedl mluvčí Borise Johnsona.

I britská panovnice ale jistě zaznamenala kritiku prakticky ze všech stran. Opoziční strany projekt a zejména jeho cenu ihned zkritizovaly, zejména v době ekonomických problémů souvisejících s nynější pandemií.

Labouristka Louise Haighová zase uvedla, že lidé se pozastaví nad náklady na celou akci zejména v období, kdy „rodiny po celé zemi mají obavy o svou práci, zdraví a o vzdělání svých dětí“. Liberální demokratka Layla Moranová, která se chce stát šéfkou své strany, rozhodnutí označila za „obrovské plýtvání peněz daňových poplatníků“.

Témata: Královna Alžběta II. Boris Johnson královská rodina (gbr)