Skupina Olympic: Poprvé před lidmi s novým členem! Takhle to dopadlo!

Skupina Olympic

Autor: stars24.cz, ČTK

20. června 2020 9:30

Koncert v areálu pražského PVA EXPO se dnes stal prvním, na kterém kapela Olympic vystoupila s novým členem Pavlem Březinou, hráčem na klávesové nástroje. V hledišti, kde pořadatelé dbali na dodržování aktuálních protipandemických opatření, se sešly čtyři stovky posluchačů. Mezi nimi byla dcera lídra skupiny Petra Jandy zpěvačka a moderátorka Marta Jandová, zpěvák Petr Kolář nebo Jarek Filgas, bývalý Březinův spoluhráč z kapely Argema.

"Jsme po pěti měsících na jevišti a fakt jsme se moc těšili," uvedl Janda po úvodních skladbách Trilobit a I'm Fine.

Skladatel, textař a producent Březina v Olympiku jako stálý host nahradil Jiřího Valentu. S klávesistou a zpěvákem Valentou se skupina rozloučila po 34 letech jeho členství v kapele. Do konkurzu na uvolněné místo se hlásilo 70 muzikantů.

Sestavu Olympiku nyní vedle Březiny tvoří Janda, který je ve skupině založené Miloslavem Růžkem od roku 1963, baskytarista Milan Broum, jenž přišel v roce 1975, a bubeník Martin Vajgl. Ten v roce 2013 nahradil zemřelého Milana Peroutku.

Na dnešním vystoupení, které se uskutečnilo v rámci akce Prague&Kemp Letňany, zazněly nové písně z aktuálního alba Trilobit včetně skladby Jsi moje... popisující seznámení Jandy s jeho manželkou Alicí, se kterou nedávno oslavil 15 let od jejich svatby. Ze starších písní Olympic publiku nabídl hity jako Manekýnky, Dávno, Osmý den, Dědečkův duch nebo Vůně benzinu. Trilogii Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř, která zaznamenala velký úspěch v 80. letech, připomněl Olympic skladbami Já (sobectví) a Okno mé lásky. Nový člen kapely Březina předvedl své umění mimo jiné v úvodu písně Dynamit nebo jako hráč na harmoniku v Želvě.

Po téměř dvou hodinách koncert vyvrcholil přídavky Dej mi víc své lásky a Jasná zpráva, ke kterým se zpěvem připojila většina přítomných. "A vzhůru do šedesátky!," připomněl na závěr Janda blížící se výročí vzniku kapely.

Olympic byl založen roku 1962 pod názvem Karkulka (KARlínský KULturní KAbaret) a později přejmenován podle klubu v pražské Spálené ulici. Debutoval v roce 1968 albem Želva považovaným za první českou beatovou dlouhohrající desku.

Premiérový ročník projektu Prague&Kemp Letňany nabídne návštěvníkům letní program vystoupení a aktivit. V areálu letňanského výstaviště PVA EXPO se budou do 21. srpna odehrávat vystoupení hudebníků, divadelních souborů, debaty a také setkání s různými osobnostmi. Z hudebníků zde vystoupí vedle Olympiku také Petr Kolář s kapelou, Roman Dragoun a Vítkovo kvarteto, Hana Zagorová a Petr Rezek, Petra Janů, Václav Neckář a Bacily, Keks a Odyssea, Michal David, Debbi, Visací zámek a další. Bližší informace k programu jsou na webu akce.

Témata: Skupina Olympic