Pravá ruka Karla Gotta: Co má Jitka Zelenková společného s Felixem Slováčkem?

Karel Gott a Jitka Zelenková 3

Autor: stars24.cz, ČTK

4. června 2020 18:32

Zpěvačka Jitka Zelenková, která se narodila 5. června 1950, patří ke stálicím české populární hudby. Majitelka sametového hlasu byla 14 let členkou doprovodné dívčí skupiny Karla Gotta. V roce 1980 nahrála první sólové album Zázemí, které se setkalo s ohlasem u posluchačů i odborníků. Z poslední doby je známá spolupráce Zelenkové s pianistou Lvem Rybalkinem a kontrabasistou Františkem Rabou a její účinkování v muzikálu Fantom Londýna.

Rodačka z Brna zdědila talent po rodičích, její matka byla rovněž zpěvačkou, otec dirigent. Vyhrála celostátní soutěž Talent 67 a v témže roce získala druhé místo v prvním ročníku festivalu amatérských zpěváků v Jihlavě. Po tomto úspěchu získala angažmá v pražském Divadle Rokoko, hostovala i v Apollu, a také hrála ve filmu Bylo čtvrt a bude půl.

Už od svých pěveckých začátků vystupovala jako host s orchestry Karla Vlacha, Gustava Broma, Václava Hybše a také s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, který řídil Josef Vobruba a se kterým natočila svoje první nahrávky pro firmu Supraphon.

Plodná byla také její spolupráce s textařem Eduardem Pergnerem, Zelenková zpívala s pianistou Rudolfem Roklem a s Big Bandem Felixe Slováčka.

V roce 2014 vydala kompilační dvojalbum s názvem Já tě mám ráda, které obsahuje písně z jejích 11 řadových alb a mnoha singlů, ale i z rozhlasového a televizního archivu. Před dvěma lety vydala album Intimity, postavené na silných melodiích s prvky šansonu, popu i swingu a jazzu.

Témata: Jitka Zelenková