Eva Pilarová (†80): Těmito slovy ji vyprovodili na poslední cestu!

Eva Pilarová 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

3. června 2020 18:00

Zpěvačku Evu Pilarovou, která zemřela v polovině března ve věku 80 let, dnes na poslední cestu vyprovodili její příbuzní, přátelé i fanoušci. Co zaznělo na mši v bazilice na pražském Strahově?

Zádušní mši sloužil kněz Marián Pospěcha z farnosti Dolní Lutyně v Moravskoslezském kraji. Na úvod poznamenal, že by se těžko hledalo místo, které bylo s životem zpěvačky bytostněji spojeno než strahovská bazilika. „Je dobře, že můžeme být na místě, které ona milovala,“ uvedl. Na dálku pozdravil i zpěvaččinu matku Františku Bojanovskou (104).

Při bohoslužbě zazněla dvakrát skladba Ave Maria, kterou měla Pilarová v repertoáru. Nejprve ji na své modré housle zahrál Pavel Šporcl, později ji zazpívala zpěvačka Monika Absolonová. Na mši zazpíval také operní pěvec Adam Plachetka, na jehož koncertu měla letos v lednu Pilarová vystoupit jako host.

Na závěr se se zpěvačkou za umělce rozloučil Vojtěch Dyk, kterého zpěvačka na posledním rozloučení s Karlem Gottem požádala, aby promluvil na jejím pohřbu. „Připrav se chlapče, na mém pohřbu budeš mluvit ty,“ připomněl Dyk slova Pilarové. Zpěvačku poté označil za „velkého člověka a zároveň normální ženskou“.

„Samozřejmě je smutné, že jsme se nemohli rozloučit ve chvíli, kdy smrt přišla, takže nevím, jestli by s tím byla spokojená. Ale určitě to, že se nás tady schází tolik, všichni její kamarádi, to musí každého potěšit - ať už nahoře nebo dole,“ uvedl Šporcl.

Témata: Eva Pilarová Vojtěch Dyk Pavel Šporcl