Pravá ruka Karla Gotta! Co dnes dělá Jitka Zelenková?

Karel Gott a Jitka Zelenková 2

Autor: stars24.cz, ČTK

2. června 2020 20:49

Zpěvačka Jitka Zelenková, která 5. června oslaví 70. narozeniny, zažila v době koronavirových omezení nejdelší pauzu ve své víc než padesátileté kariéře. Díky práci se stále cítí dobře.

Tříměsíční pauzu způsobenou pandemií koronaviru téměř celou strávila u známých v Jizerských horách. "Bylo to první mé takhle dlouhé volno po dvaapadesáti letech pěvecké kariéry. Zpočátku to byl trochu stres, ale pak se to zklidnilo a já začala vnímat zpěv ptáků a klid. Nakonec jsem si musela říct, že je potřeba začít něco dělat, nebo se mi to zalíbí," uvedla zpěvačka.

V době volna vybrala jedenadvacet písní na album Best Of ze všech svých sólových desek. "Vycházela jsem z toho, jaké písničky si za ta léta nejvíc oblíbili posluchači. Dalším kritériem bylo, které skladby nejvíc fungují na koncertech," sdělila Zelenková k nahrávkám vzniklým z dlouholeté spolupráce s Orchestrem Ladislava Štaidla, Big Bandem Felixe Slováčka a s dalšími předními orchestry a muzikanty.

Kompilační nahrávka představuje žánrově pestrý repertoár Zelenkové, zahrnuje pop, swing i šanson. Na album jako zajímavost zařadila i singl z roku 1984 Někdo nám do toho vlez. "Jedná se o rap, který vznikl ve spolupráci s diskžokeji Milošem Skalkou a Jakubem Jakoubkem, a já se s touhle písničkou ocitla na prvním místě diskotékové hitparády," vzpomínala Zelenková.

Podobné vybočení z jejího obrazu sboristky Karla Gotta a sólové zpěvačky popově a šansonově laděné hudby udělala Zelenková před třemi lety, kdy ji oslovil alternativní muzikant Samir Hauser známý ze skupiny Vanessa, který také vystupuje pod uměleckým jménem Bruno Ferrari. Spolu natočili videoklip a temně elektronickou píseň Věci, o kterých se nemluví a vystoupili v několika rockových klubech. "Trochu jsem se toho bála, ale publikum mě přijalo velmi dobře. Takže jsem zjistila, že by se člověk neměl bát žádných experimentů," konstatovala.

Zelenková v současné době vystupuje se sólovým recitálem, kde ji doprovází František Raba na kontrabas a Lev Rybalkin na klavír, dále vystupuje jako host Big Bandu Felixe Slováčka, Orchestru Gustava Broma, Golden Big Band Prague Petra Soviče, Boom-bandu! a dalších. Na chystaném narozeninovém koncertu 30. listopadu v Lucerně chce Zelenková s kapelou posílenou o další muzikanty a sbory zazpívat většinu písní z alba Best Of. "O dramaturgii a hostech budu ještě přemýšlet," dodala.

Témata: Jitka Zelenková