Tomáš Klus promluvil o přijetí dětských uprchlíků: Je to nechutné!

Tomáš Klus

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

25. května 2020 15:09 | Aktualizováno: 25. května 2020 16:44

Zpěvák Tomáš Klus se angažuje ve snaze přijmout do Česka dětské uprchlíky z řeckých táborů! Podle něj je nechutné, když se z této problematiky dělá politická otázka. Sám se dokonce chtěl rozjet do Řecka, aby se do táborů osobně podíval!

České občanské organizace na pondělní tiskové konferenci oznámily, že je vše připraveno pro přijetí dětských uprchlíků z řeckých táborů. K dispozici mají nejen jednotlivce, ale i organizace či lékaře, kteří jsou ochotni nabídnout pomoc. Čeká se jen na rozhodnutí vlády.

Tuto iniciativu velmi aktivně podporuje i Tomáš Klus, který s manželkou Tamarou vychovává tři děti. „Děti, které přijmeme, neznamenají nebezpečí, to nebezpečí znamenají děti, které nepřijmeme," vysvětluje Klus. Právě špatné podmínky v uprchlických táborech podle něj mohou z nepřijatých dětí vychovat fanatiky, ze kterých mají lidé strach.

Konkrétně je řeč o nezletilých uprchlících ze Sýrie, Iráku nebo Afghánistánu. Podle hudebníka je ale jedno, odkud vlastně jsou. „Jak je možné, že řešíme to, jestli pomůžeme nějakým dětem? Mně je úplně jedno, jestli jsou z Íránu nebo třeba Afghánistánu. Mně to je úplně fuk, jsou to proboha děti," uvedl podle Aktuálně.cz Klus na tiskovce.

Ty, kteří přijetí nezletilců odmítají, ostře zkritizoval. „Nejvíc nechutné mi přijde to, že se tady z dětí a lidí, kteří utíkají před válkou, dělá politický náboj. Chtěl bych tomu zabránit,“ tvrdí Klus.

Zpěvák se dokonce chtěl jet osobně do uprchlických táborů podívat, by si mohl udělat vlastní názor na celou problematiku. Jenže pak zjistil, že to není možné.

„První krok musí být, aby se o tom tady začalo mluvit a veřejnost začala být konfrontovaná nejen s informacemi různých populistů a výhrůžnými e-maily, ale aby v médiích vystupovali lidé, kteří v táborech byli nebo mají nějakou zkušenost. První věc je o tom vůbec mluvit," apeluje na Čechy zpěvák.

Témata: Tomáš Klus uprchlíci Řecko