Dusno kvůli nemocnému Maxíkovi (1): Ať jdou fakt do p*dele, zuří známý kuchař!

Ondřej Slanina (kuchař)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. května 2020 15:10

Zdá se, že příběh malého Maxíka a dalších dvou dětí bude mít šťastný konec. Ministerstvo zdravotnictví povolilo použití neregistrovaného léčivého přípravku Zolgensma, který je určen pro děti do dvou let se svalovou atrofií. Na lék se sice složili lidé, nakonec ho ale zaplatí pojišťovna. I přesto se ale kuchaři Ondřeji Slaninovi nelíbí, jak dlouho se kauza táhla.

Příběh malého Maxíka (1), který trpí spinální svalovou atrofií, vyvolal mezi Čechy vlnu solidarity. Aby mohli rodiče zaplatit chlapci léčbu, potřebovaly 2 miliony euro, které ale neměli. Navíc je lék Zolgensma, který je schválený v USA, ale ne v EU, je navíc třeba podat do dvou let věku dítěte, a tak se čas pomalu krátil.

Neuvěřitelných zhruba 51 milionů korun se díky mediální pozornosti a díky dárkům nakonec podařilo vybrat v rekordním čase. O pár dní později ale veřejnost také pobouřila zpráva, že by Maxíkova rodina měla státu na dani zaplatit dalších asi 5,5 milionu korun. Z toho ale sešlo. Léčbu nakonec Maxíkovi a dalším dvěma dětem zaplatí zdravotní pojišťovna.

„Jsem nesmírně šťastný, že to Maxík dostal. Rád jsem přispěl,“ raduje se z dobrých zpráv o Maxíkovi kuchař Ondřej Slanina, který se proslavil třeba díky pořadu Kluci v akci. Tím ale jeho spokojenost končí!

Nelíbí se mu totiž, jak na celý případ nemocného chlapce údajně zareagovala vláda. „Bohužel se zase naše vláda zachovala jako vždy. Když viděla, že se lidi jsou schopni složit prakticky na cokoliv, tak aby byla za hrdinu, tak to pak velkolepě zaplatí,“ zlobí se Slanina. Diskutující mu ale na facebooku připomněli, že lék nezaplatí stát ale pojišťovna. 

„Ať jdou fakt do p*dele. Nechápu, proč to nemohli zaplatit už v únoru! Hlavně ať jsou všichni zdraví,“ kroutí hlavou kuchař.

Témata: Ondřej Slanina (kuchař) děti nemoc